Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Νέο πολιτικό σκηνικό...

...σηματοδοτεί το αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου 2015.Ούτως ή άλλως οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα της νέας μεταπολίτευσης.

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

"Κι έρχεται το δέντρο,το δέντρο της καταιγίδας".

Από το Κάντο Χενεράλ του Χιλιανού Πάμπλο Νερούδα από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ισπανόφωνης λογοτεχνίας.

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Η δήλωση του Βασίλη Μαυρίδη για τον Βαγγέλη Ρούφο...

...ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει εντύπωση και ποικίλα σχόλια.Ο υποψήφιος με τη Ν.Δ. ήταν προετοιμασμένος για μια εθιμοτυπική επίσκεψη στο δήμαρχο Ορεστιάδας, ο οποίος ,όμως του επιφύλαξε μια έκπληξη καθώς τον υποδέχτηκε ως μια υποψηφιότητα που ξεφεύγει από τα ισχύοντα παλαιοκομματικά στερεότυπα.

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Στο MEGA Ιάσονας Πιπίνης και Αλεχάνδρο Κάστρο...

...στη χθεσινή εκπομπή των Γιώργου Οικονομέα και Δημήτρη Καμπουράκη με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του γιού του προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο.Ο Αλεχάνδρο με τις τοποθετήσεις και τις απαντησεις του έδωσε την εντύπωση ενός έξυπνου και ώριμου πολιτικού.Με τέτοια πολιτικά γονίδια από πατέρα και θείο έχει όλες τις προϋποθέσεις για πολιτική σταδιοδρομία.Ο Ιάσονας Πιπίνης τόσο με το βιβλίο του όσο και με τις πρωτοβουλίες του μας φέρνει κοντά σε εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στη Λατινική Αμερική,που ήταν πάντα ένα πολιτικό και πολιτιστικό εργαστήρι για όλο τον κόσμο.

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Πανάρε,μια αρχέγονη αυτόχθονη...

...φυλή της Βενεζουέλας μας παρουσίαζε ο γερμανικό περιοδικό το 1987,πριν 28 χρόνια,στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης της γερμανικής και ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για τους αυτόχθονες λαούς του κόσμου που κινδύνευαν από αφανισμό.






Ο σιδηρόδρομος εδώ και 140 χρόνια...

...περίπου ανοίγει ορίζοντες ανάπτυξης για την Αλεξανδρούπολη,την πρωτεύουσα του Έβρου.

"Το οξυμένο πρόβλημα της χρέωσης του ελληνικού κράτους"...

...Φτάσαμε ήδη στο οξυμένο πρόβλημα της χρέωσης του ελληνικού κράτους, αλλά πριν περάσουμε σ' αυτό ας πούμε δυο λόγια για τις διοικητικές δαπάνες, που εκπροσωπούνται, όπως είδαμε με ένα υψηλό ποσοστό (23-24%) μέσα στο κονδύλι των κρατικών "αγαθών και υπηρεσιών".Αν σ' αυτό το ποσοπστό προσθέσουμε και τα κονδύλια "δικαιοσύνη"."παιδεία" τότε θα έχουμε ένα 30% περίπου. Η πρόθεση είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη, γιατί στα κονδύλια αυτά κρύβονται πολύ καθαρά διοικητικά έξοδα. Και οι διοικητικές δαπάνες αυξήθηκαν με ρυθμό πολύ γρηγορότερο, απ' ότι το εθνικό εισόδημα. Από το 1951 ως το 1970 σχεδόν οκταπλασιάστηκαν, ενώ το εθνικό εισόδημα (τρέχουσες τιμές) μόλις πενταπλασιάστηκε. Αυτό οφείλεται στα παραφούσκωμα του κρατικού μηχανισμού,στον οποίο στηρίζεται το αντιδραστικό και ξενόδουλο καθεστώς,έκφραση κι αυτό του παρασιτικού χαρακτήρα. Προπολεμικά οι δημόσιοι υπάλληλοι αποτελούσαν τα 4-5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Στις μέρες μας το ποσοστό αυτό έφτασε πια στα 13-14%.Η συντήρηση των δημοσίων υπαλλήλων (εκτός στρατιωτικών) προπολεμικά απορροφούσε το 1/4 των εσόδων του προϋπολογισμού,στις μέρες μας έφτασε στο 1/3 και πάνω.Αυτά (δηλαδή τα διοικητικά) μαζί με τα στρατιωτικά έξοδα απορροφούν τα 2/3 των τακτικών εσόδων του προϋπ[ολογισμού.Δηλαδή τα 52,1% των εξόδων των τακτικών εξόδων του προϋπολογισμού.Το ίδιο σχεδόν ποσοστό παρατηρείται σε όλα τα μεταπολεμικά χρόνια,και ιδιαίτερα επί χούντας.Ας σημειώσουμε ότι οι εργάτες και οι υπάλληλοι των δημοσίων επιχειρήσεων δεν περιλαβαίνονται σ' αυτή την κατηγορία".
Αυτά έγραφε αρχές της δεκαετίας του 1970 ο μαρξιστής οικονομολόγος Γιάννης Σαμαράς.

"Επινοημένος παρασιτισμός"...

..."Στην Ελλάδα, τα διοικητικά έξοδα κυμαίνονται γύρω στα 10% του ευνικού εισοδήματος, ενώ στην Ολλανδία γύρω στο 5%, στη Δυτική Γερμανία γύρω στα 3-4%, στο Βέλγιο τα ίδια. Το "προβάδισμα" αυτό της χώρας μας βασικά θα πρέπει να οφείλεται στην ιδιαίτερη οξύτητα που πήραν οι ταξικοί αγώνες μεταπολεμικά, καθώς και στην πολεμική αποστολή που καθόρισε το ΝΑΤο για τηνα αντίδραση της Ελλάδας. Αυτή είναι η κυριότερη αιτία της ακατάχετης γραφειοκρατίας, που πετυχημένα χαρακτηρίστηκε σαν "επινοημένος παρασιτισμός". Αφορμή για τον χαρακτηρισμό αυτό έδωσε το συνέδριο δήμων και κοινοτήτων το 1962 στην Καλαμάτα, όπου λέχθηκε π.χ. ότι στη χώρα λειτουργούσαν τότε κάπου 30.000 "ειδικά ταμεία" με 5 υπαλλήλους το καθένα,κατά μέσο όρο. Δηλαδή μόνο οι ταμειακοί υπάλληλοι φθάνουν τις 150 χιλιάδες.Το τι έγινε από τότε, έμμεσα μας το είπε ο προκαθήμενος της χούντας Γ.Παπαδόπουλος, ο οποίος μιλώντας προς τους νομάρχες (το Νοέμβριο 1972),έδωσε διαταγή (όπως συνήθισε στους στρατώνες):"περιορίσατε το τέρας της γραφειοκρατίας εις τα απολύτως απαραίτητα".
Αυτά έγραφε ο μαρξιστής οικονομλόγος Γιάννης Σαμαράς το 1967,πριν 48 χρόνια!


"Το σαπιοκάραβο προς πολύ ζοφερά ιστορικά πεπρωμένα".

"Με όλα αυτά θέλουμε να δείξουμε το αδιέξοδο προς το οποίο σπρώχνει η πορεία μέσα σ' αυτόν το φαύλο κύκλο. Είναι σωστό ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί στηριζόμενη μόνο στα "δικά της πόδια". Αλλά μια τέτοιου είδους και τέτοιας έκτασης προσφυγή σε "ξένες πλάτες" είναι επικίνδυνη για την πορεία της οικονομίας και του έθνους, και δείχνει τις οργανικές αδυναμίες και τις ανυπέρβλητες αντιθέσεις του ελληνικού καπιταλισμού. Αυτός δεν μπορεί να παραμείνει στη ζωή στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις. Όσο όμως περισσότερο στηρίζεται στις ξένες, τόσο πιο πολύ οξύνονται οι εσωτερικές και οι διεθνείς αντιθέσεις του, οι οποίες αποτελούν τις "συμπληγάδες πέτρες" από όπου προσπαθεί να περάσει το σαπιοκάραβο,προχωρώντας προς πολύ ζοφερά γι' αυτόν ιστορικά πεπρωμένα.

"Φθηνή και χρηστή διοίκηση"...

αυτό το σύνθημα έχει γίνει ένα από τα σπουδαία λαϊκά αιτήματα,έγραφε στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο "Κράτος και κεφάλαιο στην Ελλάδα" ένας από τους πλέον έγκριτους Έλληνες μαρξιστές οικονομολόγους ,
Γιάννης Σαμαράς .Ήταν η διατριβή του στην Ακαδημία Επιστημών της Ουγγαρίας το 1967!

Η ιστορία του δημόσιου χρέους...

...αρχίζει από τις πρώτες μέρες της δημιουργίας του Ελληνικού κράτους.Σωστά έγραφε ο επιφανής οικονομολόγος και ιστορικός της οικονομίας,καθηγητής πανεπιστημίου και ακαδημαϊκός
Ανδρέας Ανδρεάδης ότι "η ιστορία του δημόσιου χρέους της Ελλάδας είναι και η ιστορία της οικονομικής εξέλιξής της"

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Ο Παναγιώτης Καμμένος επενδύει...

...στις ψήφους των αγροτοκτηνοτρόφων για την βελτίωση των εκλογικών επιδόσεων του κόμματος σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση όπως αυτή της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Τέχνη και πολιτική-Μια συνέντευξη στη Χαϊδελβέργη...

...με τον Γερμανό καλλιτέχνη Κλάους Στεκ πριν 30 χρόνια (1985-2015) για την Πολιτιστική-Μηνιαία επιθεώρηση τέχνης.





Ενάντια στον πόλεμο και το φασισμό...

...ένα αφιέρωμα στην Πολιτιστική πριν 30 χρόνια (1985-2015) με εκδότη τον Αντώνη Στεμνή και μια πλειάδα εξαιρετικών συνεργατών από το χώρο των γραμμάτων και του πολιτισμού.







Ο αρχαιολογικός θησαυρός της Πλωτινόπολης...

...ένα αφιέρωμα του Βορέα πριν δέκα χρόνια (2005-2015) με την υπογραφή του αρχαιολόγου Ματθαίου Κουτσουμανή.

Το φαινόμενο του φονταμενταλισμού...

...θα δοκιμάσει τις αντοχές των δυτικοευρωπαϊκών κοινωνιών και τις δυνατότητές τους ενσωμάτωσης αλλοεθνών και αλλόδοξων υπηκόων τους,που αποτελούν σε ένα μεγάλο μέρος τους τμήματα του πληθυσμού τους που κινούνται στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού.Ένα τεράστιο θέμα,που  το είχαν υποβαθμίσει,καθώς πίστευαν ότι η κοινωνία της κατανάλωσης και της ευημερίας θα είχε εξαλείψει τις αιτίες γέννησης και ανάπτυξής τους.Θα είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.


Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Ενενήντα χρόνια (1925-2015)...

...από τη γέννηση του παγκόσμιας ακτινοβολίας Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Τριάντα χρόνια (1985-2015)...

...από τον θάνατο του Θράκα συγγραφέα της "Πρωτεύουσας των προσφύγων" Γιώργου Ιωάννου.

Κεντρικό θέμα της εποχής και του αιώνα μας...

...το φαινόμενο της μετανάστευσης,με τους χειρισμούς να ποικίλουν από χώρα σε χώρα ανάλογα με την πολιτική συγκυρία.

Ικανοποιημένος από τη συνάντησή του...

...με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.) Παναγιώτη Καμμένο δήλωσε ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης,αφού μια επίσκεψη ενός αρχηγού κόμματος είναι χρήσιμη για την κατανόηση των προβλημάτων και των αιτημάτων της περιοχής.

Κάκιστος επικοινωνιακός και πολιτικός χειρισμός...

...η όλη διαχείριση μιας έκτακτης κατάστασης πουξέφευγε από το προκάτ πλαίσιο,αφού προκαλούσε πανικό,γιατί δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το απρόοπτο μιας πιθανής διαμαρτυρίας,που κατά την αξιολόγησή τους θα ήταν μη διαχειρίσιμη.Και πολύ περισσότερο δεν φεύγεις σαν κυνηγημένος από το κάστρο σου,αφού η Νέα Ορεστιάδα δίνει στη Ν.Δ. ένα από τα υψηλά εκλογικά της ποσοστά.Επιμένουμε ότι ήταν ένας κάκιστος επικοινωνιακός και πολιτικός χειρισμός από το επιτελείο του πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά.Προκάλεσε αρνητική εντύπωση στην κοινή γνώνη της περιοχής και απογοήτευση στα στελέχη και τους οπαδούς του κόμματος,που ήθελαν να δουν τον αρχηγό τους στην πλατεία της πόλης.Το ρεπορτάζ μας δίνει συνεχώς νέα στοιχεία που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη θέση όσων είχαν την ευθύνη διαχείρισης της περιοδείας του κ.Σαμαρά.

Ο σαλεπιτζής της Νέας Ορεστιάδας.



Μας ήρθε ως εσωτερικός μετανάστης από τη Θεσσαλονίκη.Η επιλογή του δεν γνωρίζω,αν του βγήκε οικονομικά,σίγουρα όμως στην πόλη και στην περιοχή επικρατούν οι σωστές για την πώληση του αφεψήματός θερμοκρασίες.

"Συννεφιασμένη Κυριακή"...

...μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Βασίλη Τσιτσάνη,γραμμένη στα μαύρα χρόνια της κατοχής.