Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Στο PROTON της γειτονιάς...

...τηρήθηκε το έθιμο του αποχαιρετισμού του παλιού χρόνου με ευχές για μια καλύτερη νέα χρονιά.










Αϊ Βασίληδες γένους θηλυκού...

...στο εργαστήριο αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής ΖΗΣΑΚΗΣ στην πόλη της Νέας Ορεστιάδα.Το γιορτινό κλίμα κυριαρχούσε σε όλους τους χώρους και τους ανθρώπους της επιχείρησης.






Γάλα ημέρας και παντός καιρού από την ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ!




Στα λευκά η Νέα Ορεστιάδα!






Πλημμυρισμένο και χιονισμένο Πύθιο!





Λευκό πέπλο...

...για το κάστρο των Κατακουνζηνών στο Πύθιο Δισυμοτείχου.



Πολικές συνθήκες στον Βόρειο Έβρο!



Μεγάλη η χάρη και η δύναμή της!


Ο τελευταίος αποχαιρετισμός...

...στο φίλο Γιώργο Κούρτογλου που έφυγε νωρίς νικημένος από την επάρατο.Θα τον θυμόμαστε πάντα ως φίλο και ενεργό πολίτη που έδινε τις μάχες του με αξιοπρέπεια και αφοσίωση στις απόψεις και στις αρχές του. Η κηδεία του θα γίνει αύριο,ανήμερα Πρωτοχρονιάς στις 11 το πρωί, στη γενέτειρά του, το Φυλάκιο Ορεστιάδας.Αντίο,Φίλε.Μας λείπεις κιόλας.

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Στην Τιτικάκα ένας εντυπωσιακός λιμναίος οικισμός...

...είναι ένας ακόμη τουριστικός προορισμός του Περού εξαιρετικού ενδιαφέροντος με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα.


Κάντο Χενεράλ και λατινοαμερικανική ταυτότητα.

Εκατόν δέκα χρόνια πριν (1904-2014) γεννιόταν ο Χιλιανός ποιητής Πάμπλο Νερούδα,ένας από τους πιο σημαντικούς διεθνώς γνωστούς λογοτέχνες του ισπανόφωνου κόσμου,που βραβεύτηκε με  το Νόμπελ Λογοτεχνίας το1971.Ο Γιώργος Ρούβαλης γράφει στο Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό της Εκδοτικής Αθηνών:"...στο επικό Κάντο Χενεράλ (Γενικό Άσμα,1950),όπου ο αναγνώστης βρίσκει μπροστά του μια συνολική ποιητική αντιμετώπιση της αμερικανικής ιστορίας και γεωγραφίας:κατακτήσεις,αιματοχυσιες,μεγάλα επιτεύγματα των λαών της ηπείρου και παράλληλά εξύμνηση των φυτών και των ζώων,όλα αυτά δοσμένα με ένα επικό ύφος που πετυχαίνει,σε ορισμένα σημεία,να αντιπροσωπεύσει,καλύτερα από κάθε άλλη ποίηση,τη λατινοαμερικανική ταυτότητα".
Το έργο αυτό θα μελοποιήσει το 1972 ο Μίκης Θεοδωράκης και τα τραγούδια του θα ερμηνεύσουν η Μαρία Φαραντούρη και ο Πέτρος Πανδής.

Σύμβολο της αυτοκρατορίας των Ίνκας...

...το εντυπωσιακό και μαγευτικό Μάτσου Πίκτσου στις Άνδεις του Περού,που προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο.



Ανιψιός του προέδρου του Περού...


...Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο (1968-1975) ο δημοσιογράφος του MEGA Ιάσονας Πιπίνης με την Ορεστιαδίτισσα σύζυγό του και δημοσιογράφο Αναστασία Καραπατσιά και τον υφυπουργό Εξωτερικών Κυριάκο Γεροντόπουλο στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του πρώτου με τίτλο "Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής",που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή,26 Δεκεμβρίου 2014,στο Πολύκεντρο Ορεστιάδας.

"Σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας το 28,8%...

...του πληθυσμού της Λατινικής Αμερικής,γράφει ο δημοσιογράφος Ιάσονας Πιπίνης στο βιβλίο του "Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής",βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας.Ο αριθμός αυτών που βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας δεν μεταβλήθηκε σε σχέση με το 2011,αφού παρέμεινε στα 66 εκατομμύρια...τρεις δεκαετίες δημοκρατίας φαίνεται πως δεν μπόρεσαν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα του πολιτικού και κοινωνικού και πολιτικού αποκλεισμού,της φτώχειας και των κραυγαλέων ανισοτήτων".

Εθνική πολιτιστική κληρονομιά του Περού!

Ποιός,αλήθεια,δεν έχει ακούσει το "Quando el condor pasa"; Είναι ένα τραγούδι του Daniel Aloma Robles,που το έγραψε το 1913 και βασίζεται σε παραδοσιακή μουσική των Άνδεων.Έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο από τους Simon και Garfunkel τη δεκαετία του 1970.Το 2004 το Περού το ανακήρυξε σε εθνική πολιτιστική κληρονομιά του.

"Ευχαριστώ τη ζωή"(Gracias a la vida)...

...ένας ύμνος για τη ζωή της Χιλιανής συνθέτριας,στιχουργού,λαογράφου,εθνο-μουσικολόγου και καλλιτέχνη Violetta Para.Αυτή ήταν που έθεσε τις βάσεις για το "Χιλιανό Νέο Τραγούδι" (Nueva Cansion Chilena).Το έγραψε το 1966,έναν χρόνο πριν την αυτοκτονία της.Το τραγούδι έγινε παγκοσμίως γνωστό,όταν το 1974,πριν σαράντα χρόνια,η Joan Baez το συμπεριέλαβε στο Ισπανικό άλμπουμ της,"σαν μήνυμα προς τους Χιλιανούς που ζούσαν κάτω από τη δικτατορία του Πινοσέτ".Το έχει ερμηνεύσει και η Mercedes Sosa.

Venceremos!

Πριν 35 χρόνια,το 1979,στο Palazzetto dello sport της Νάπολη οι Intilimani ερμήνευαν τον ύμνο της Λαϊκής Ενότητας του Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή και το κλειστό γήπεδο της πρωτεύουσας του Ιταλικού νότου σειόταν από το σύνθημα "Pueblo unido jamas sera vencido",που φώναζαν με πάθος και ένταση 5.000 νέοι και νέες με υψωμένες τις γροθιές τους.Μια σύνθεση του Victor Jara,που δολοφονήθηκε λίγες μέρες μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ στο εθνικό στάδιο του Σαντιάγο,πρωτεύουσας της Χιλής.Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας μετονομάστηκε σε Εθνικό Στάδιο "VICTOR JARA".

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Ένας Ορεστιαδίτης στη Λίμα γράφει για το Περού...

...σε ένα καλαίσθητο λεύκωμα ο δημοσιογράφος Δημήτρης Παρούσης μας παρουσιάζει τη χώρα στην οποία ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια.