Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

"ΕΝΑ ΟΛΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΔΑ"-ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ,ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΠΡΙΝ 15 ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ-ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΟΥΝ ΤΑ ΠΟΙΚΙΛΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ,ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ,ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ-ΣΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΑ ΣΤΟ VOREASMAGAZIN ΣΤΙΣ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012




ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΔΑ



Η ανάδειξη και η αξιοποίηση του Άρδα θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ειδικού θεματικού αναπτυξιακού συνεδρίου κι αυτό επιτάσσει η συγκυρία της βαθύτατης οικονομικής κρίσης, η οποία αναμένεται να βαθύνει και να επιδεινώσει τις υφιστάμενες περιφερειακές κοινωνικές ανισότητες. Παρά τις προσπάθειές που έγιναν, υπάρχει μια κραυγαλέα αποτυχία των τοπικών πολιτικών, αυτοδιοικητικών και συλλογικών εκπροσωπήσεων στη διαχείριση του Άρδα μ’ αποτέλεσμα να χαθούν σημαντικοί οικονομικοί πόροι που προβλέπονταν κυρίως από τα κοινοτικά χρηματοδοτικά ταμεία και μέσα. Το χειρότερο είναι ότι συνέβαλαν σε έναν τρόπο διαχείρισης που δεν ευνοούσε την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών δυνάμεων, γεγονός που αποτέλεσε έναν καταλυτικό ανασταλτικό παράγοντα για την απουσία ενός συγκροτημένου διαλόγου και σχεδιασμού, που εξοβέλιζε κάθε έννοια δημοκρατίας και συμμετοχής, θέτοντας στο περιθώριο την ανάγκη ύπαρξης μια τοπικής κουλτούρας ως απαραίτητης συνθήκης για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου τοπικού αναπτυξιακού οράματος με πυλώνες και κυρίαρχα χαρακτηριστικά του την ιστορία, τον πολιτισμό, το φυσικό περιβάλλον και κυρίως το καταπληκτικό ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής.
Ο ΑΡΔΑΣ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΙΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ –ΘΡΑΚΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΑΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΜΑ ΤΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ.
ΑΥΤΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.
Υπάρχει όμως η αδυσώπητη πραγματικότητα, την οποία δεν μπορεί κανείς μας να την αποφύγει. Δεν υπάρχει τρόπος για απόδραση. Είμαστε αναγκασμένοι να την αντιμετωπίσουμε και να τη διαχειριστούμε.
Αν επισκεφθεί κανείς το ποτάμι, μετά τους συνεχείς και αλλεπάλληλους βιασμούς του, βλέπουμε να μας εκπέμπει απεγνωσμένα σήμα κινδύνου καλώντας μας να διαπιστώσουμε τι έχει γίνει και τι οφείλουμε να κάνουμε, ώστε να μην καταστεί ένα νεκρό ποτάμι, το οποίο ήταν και είναι ταυτόσημο με τη ζωή των κατοίκων του Τριγώνου και της Ορεστιάδας.
Για τους κατοίκους του Τριγώνου δεν ήταν απλώς μια πηγή ζωής αλλά κι ένα όριο διαχωρισμού, αποκλεισμού, απομόνωσης και ελπίδας.
Και πάλι ο Άρδας στο χώρο και το χρόνο θα κερδίσει τη μάχη εναντίον όλων όσων πιστεύουν ότι μπορούν να δρουν και να συμπεριφέρονται ανεξέλεγκτα, αυθαίρετα και ασύδοτα, γιατί η δύναμη του ποταμού παρά τα οικολογικά και περιβαλλοντικά εγκλήματα, θα διεκδικήσει τη διαμορφωμένη επί αιώνες γεωλογικών ανακατατάξεων και εξελίξεων φυσική του κοίτη.
Ως Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης οφείλουμε να προχωρήσουμε σε έναν ουσιαστικό, δημόσιο, δημοκρατικό και συγκροτημένο διαπεριφερειακό διάλογο για τον Άρδα, αφού η διαχείριση των υδάτων στη λεκάνη απορροής του είναι ένα μείζον θέμα επιβεβλημένο και από την κοινοτική νομοθεσία διασυνοριακής συνεργασίας.
Έχουμε ευθύνη να σταματήσουμε την καταλήστευση των φυσικών πόρων του Άρδα, που εδώ και 17 χρόνια φιλοξενεί στις Καστανιές μια πολύ ενδιαφέρουσα και εξαιρετικά δυναμική διοργάνωση, τη Συνάντηση Νέων, η οποία είχε και έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ WOODSTOCK αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει την οριστική θεσμική της μορφή και δεν έχει βρει τον απαιτούμενο διεθνή προσανατολισμό της.
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οφείλουμε να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση ενός τοπικού αναπτυξιακού συνεδρίου με θέμα «ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΔΑ» με την συμμετοχή όλων των επιπέδων διοίκησης (δήμος, περιφέρεια, κεντρική διοίκηση).
Μέσω αυτού του υπευθύνου ανοιχτού και θεσμικού διαλόγου θα προκύψουν οι τρόποι, τα εργαλεία, τα μέσα, οι δεσμεύσεις και οι εγγυήσεις για να προωθηθούν οι κοινοί μας στόχοι.

Ο ΑΡΔΑΣ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΝΑ ΣΥΝΘΕΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΟΠΟΥ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΩΣ ΚΥΡΙΑΡΧΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ, ΕΘΝΙΚΗ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ.
Ο ΑΡΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ –ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΑΞΗ ΜΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ –ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.
Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟ ΙΔΕΩΝ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΩΣ ΜΕΣΟΥ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
Χωρίς αποκλεισμούς και περιορισμούς θέτοντας τα θεμέλια  ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου