Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

"ΣΙΛΒΙΟ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ, ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ"-ΕΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΙΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗ ΤΗΣ ΝΕΤ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΗΟΛΑΝΗ





Ένα έξοχο πολιτικό θρίλερ
από τον Εβρίτη δημοσιογράφο και συγγραφέα
Δημήτρη Δεληολάνη
«ΣΙΛΒΙΟ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ –ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»
Από τις εκδόσεις «Καστανιώτη»

Η εκτόξευση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τη “ringhiera”, μια υποβαθμισμένη εργατική συνοικία του Μιλάνου, ως την κορυφή της οικονομικής και πολιτικής ζωής της Ιταλίας, μέσα από μια φοβερή σκοτεινή δαιδαλώδη διαδρομή, συνιστά το μύθο ενός σύγχρονου λαϊκού ήρωα, με τον οποίο μπορούν να ταυτιστούν εκατομμύρια ανθρώπων στη γειτονική μας Ιταλία και να αναζητήσουν στο πρόσωπό του τον πολιτικό ηγέτη που θα τους οδηγήσει στην έξοδο από μια παρατεταμένη κοινωνική, οικονομική, ηθική, πολιτιστική και πολιτική κρίση, με απόλυτο παρακμιακό παράδειγμα και δημιούργημά της τον ίδιο τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και, ταυτόχρονα, ένα μοναδικό φαινόμενο που εγείρει προβληματισμό σε όλη την Ευρώπη παρουσιάζονται και ερμηνεύονται σε αυτή την κριτική βιογραφία από τον Δημήτρη Α. Δεληολάνη. Το βιβλίο αναδεικνύει όλα τα σκοτεινά σημεία της ραγδαίας ανέλιξης του Ιταλού πολιτικού και ανατρέπει το μοντέλο του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία, που προβάλλεται από τον ίδιο τον Μπερλουσκόνι εντός και εκτός της χώρας του». Σ’ αυτό το έξοχο πολιτικό θρίλερ του Δημήτρη Δεληολάνη παρακολουθούμε «τη μεταπήδηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τις εργολαβίες στα κανάλια και από εκεί στην πρωθυπουργία της Ιταλίας. Την ένταξή του στη συνωμοτική μασονική Στοά Π2. Τις επαφές του με τη Μαφία. Την υποστήριξη που του παρείχε η πολιτική ηγεσία της χώρας. Τα πρώτα του βήματα στον επιχειρηματικό κόσμο του Μιλάνου. Την κατάκτηση του μονοπωλίου της ιδιωτικής τηλεόρασης. Την κάθοδο στον πολιτικό στίβο. Την επιρροή που άσκησε στο εκλογικό σώμα της Ιταλίας ώστε να τον εκλέξει τρεις φορές πρωθυπουργό».
Ο έγκριτος δημοσιογράφος Δημήτρης Δεληολάνης μας είναι γνωστός από τις ανταποκρίσεις του από την πρωτεύουσα της Ιταλίας, τη Ρώμη, τόσο για την ΕΡΤ όσο και για την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ». Είναι ένας βαθύτατος γνώστης και οξυδερκής αναλυτής της ιταλικής πραγματικότητας. «Σίγουρα η δυναμική παρουσία του Μπερλουσκόνι» -υπογραμμίζει και επισημαίνει- «στην πολιτική σκηνή δεν είναι αποτέλεσμα που οφείλεται σε ένα αίτιο. Ο συνδυασμός των αιτίων είναι που ανέτρεψε ριζικά το πολιτικό τοπίο». Και συνεχίζει :
«Τελικά, είναι σαφές ότι η πολιτική ευαισθησία των Ιταλών προς το περιεχόμενο της πολιτικής διαμάχης είχε αρχίσει να αλλάζει. Όπως έγραψε στη δεξιά εφημερίδα Il Foglio ο πάντα οξυδερκής Τζουλιάνο Φεράρα, ο Μπερλουσκόνι έχει πλέον κατοχυρωθεί ως «πεφωτισμένος μονάρχης», σε θέση να σώσει την Ιταλία από όλους τους κινδύνους που την απειλούν. Όπως και οι βασιλείς του Μεσαίωνα, «ο Μπερλουσκόνι έχει δύο σώματα. Ένα για τη μάχη και ένα άλλο για τα πλήθη. Ένα με μεϊκάπ στο γερασμένο πρόσωπο και ένα με την ψυχή του τυχερού παιδιού που η μοίρα το έταξε να σώσει το σύμπαν, να θυσιαστεί για τη χώρα».
Το «φαινόμενο Μπερλουσκόνι» βρίσκεται στο απόγειό του. Ο Μπερλουσκόνι προς το παρόν δεν φθείρεται και αναδεικνύεται σε αδιαμφισβήτητο show man ενός πολιτικού reality show, για το οποίο ευθύνονται μαζί με τον ίδιο και οι αντίπαλοί του που δεν μπόρεσαν να ερμηνεύσουν τις συντελούμενες στην ιταλική κοινωνία αλλαγές. Πολύ εύστοχα ο Δημήτρης Δεληολάνης καταλήγει: «… Η αλήθεια είναι ότι οι αντίπαλοι του Μπερλουσκόνι άργησαν πολύ να καταλάβουν τις βαθιές αλλαγές στην ιταλική κοινωνία. Ο ίδιος όμως ο Μπερλουσκόνι απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι γνωρίζει πολύ καλά τους συμπατριώτες του. Γιατί, αν μη τι άλλο, ο «Καβαλιέρε» κατάφερε με την τηλεοπτική κουλτούρα του να τους διαμορφώσει «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν».

Λεζάντα

Ο Δημήτρης Α. Δεληολάνης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και έζησε στην Αθήνα ως το 1967. Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, κατέφυγε με την οικογένειά του στη Ρώμη, όπου διαμένει μέχρι σήμερα. Πήρε πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από το πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης. Εργάζεται για πολλά χρόνια ως ανταποκριτής της ΕΡΤ και της εφημερίδας Έθνος. Είναι μέλος της Stampa Estera (Ένωση Ξένων Ανταποκριτών Ιταλίας) και της  Ordine dei Giornalisti (Ένωση Ιταλών Δημοσιογράφων)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΛΗΟΛΑΝΗΣ –ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΤΗΣ
ΜΙΑ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ –ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Σε μια ενδιαφέρουσα κριτική του  στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» ο Κομοτηναίος δημοσιογράφος και συγγραφέας Αναστάσης Βιστωνίτης γράφει χαρακτηριστικά για το βιβλίο ότι «η βιογραφία του Καβαλιέρε από τον Δημήτρη Α. Δεληολάνη είναι ένα από τα πλέον συναρπαστικά πολιτικά θρίλερ που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια». Για το φαινόμενο Μπερλουσκόνι που δεν κατανόησε η άλλοτε πανίσχυρη ιταλική Αριστερά ο Δημήτρης Δεληολάνης γράφει : «Η αλήθεια είναι ότι οι αντίπαλοι του Μπερλουσκόνι άργησαν πολύ να καταλάβουν τις βαθιές αλλαγές στην ιταλική κοινωνία. Ο ίδιος όμως ο Μπερλουσκόνι απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι γνωρίζει πολύ καλά τους συμπατριώτες του. Γιατί, αν μη τι άλλο, ο «Καβαλιέρε» κατάφερε με την τηλεοπτική κουλτούρα του να τους διαμορφώσει «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν». Καταλήγοντας στο κριτικό σημείωμά του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Αναστάσης Βιστωνίτης υπογραμμίζει: «Παρακολουθώντας την πορεία του Μπερλουσκόνι βήμα βήμα και αποτυπώνοντας πρωτίστως τις συνέπειές της στο πολιτικό τοπίο της Ιταλίας και τις μεταλλάξεις που επέφερε στην ιταλική κοινωνία η πορεία αυτή ο συγγραφέας οδηγείται στο συμπέρασμα πως ο μπερλουσκονισμός είναι μια «soft» δικτατορία λαϊκιστικού τύπου η οποία ενώ δείχνει να στηρίζεται στου αντιπροσωπευτικούς θεσμούς, στην πραγματικότητα χειραγωγώντας την πληροφόρηση δημιουργεί μια άλλου τύπου, τηλεοπτική θα λέγαμε, λαϊκή συναίνεση».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου