Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΨΗΦΟΣ



Μαρία Νεγρεπόντη
"Γυναίκα και ψήφος"
Αύγουστος 1921

… Δεν είναι καιρός να παύση πλέον το ήμισυ της ανθρωπότητος να θεωρή τον εαυτόν του φυσικόν πληρεξούσιον ρυθμιστήν των ζωτικών συμφερόντων του άλλου ημίσεως ; …
… Υπάρχει και άλλη κατηγορία αντιφεμινιστών : εκείνοι που με πείσμα είναι σφικτοδεμένοι εις τα παλαιά έθιμα και την Παράδοσιν, που δεν εννοούν να συμβαδίσουν με την εποχήν τους, και που προφητεύουν όχι μόνον διάλυσιν της οικογενείας, αλλά και αυτήν την εντελή καταστροφήν της ανθρωπότητος ως συνέπειαν της γυναικείας χειραφετήσεως. «Πολύ ωραία και πολύ σοφά πάντοτε, λέγουν εθεωρήθη άλλος ο προορισμός των γυναικών και άλλος ο προορισμός των ανδρών, και συνεπώς άλλα ανέκαθεν τα δικαιώματα και τα καθήκοντα των μεν, και άλλα των δε».
Οι υποστηρικταί αυτοί δεν είναι εν τούτοις εν αρμονία με την πραγματικότητα, διότι και η αλήθεια εις όλας τας εποχάς δεν μια και η αυτή. Δεν έχουν, ωρισμένως, παρακολουθήσει και μελετήσει την εξέλιξιν που έχει υποστή δια μέσου των αιώνων η γυναίκα και ως μέλος της οικογενείας και ως μέλος της κοινωνίας, πως βαθμηδόν απεσπάσθη από την στενήν της δράσιν μέσα εις το σπίτι, και πως αι ανάγκαι γενικωτέρας φύσεως επιβάλλουν σήμερα και εις αυτήν να ευρύνη τον κύκλον της ενεργητικότητός της, και εις την κοινωνίαν να την χρησιμοποιήση ευρύτερα. Παρουσιάζεται σήμερον οξυτέρα η αντίθεσις μεταξύ συγχρόνου επιτακτικής ανάγκης και παλαιάς Παραδόσεως, και ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να σταματήσουν το ρεύμα προς τα εμπρός, αποδεικνύουν δειλίαν όσοι αρνούνται την συμβολήν τους εις τον αγώνα που διεξάγεται σύμφωνα με το πνεύμα της Προόδου και του Πολιτισμού….
… Σκοπός των νόμων είναι να προστατεύουν τους καλούς πολίτας αφ’ ενός, να τιμωρούν τους κακούς αφ’ ετέρου, και δεν έπρεπε να χωρή καμμία διάκρισις φύλου.
Όχι, δεν ζητούν αι γυναίκες να διαλύσουν την οικογένειαν, αλλά ζητούν να τους δοθούν τα μέσα δια ν’ αγωνισθούν να σώσουν γυναίκας και παιδιά από την απόλυτον εξουσίαν αναξίων οικογενειαρχών, ζητούν να εξυγιάνουν την οικογενειακήν ατμοσφαίραν, ν’ αναθεμελιώσουν την οικογένειαν επί δικαιοτέρων, ανθρωπιστικωτέρων και συνεπώς ηθικωτέρων βάσεων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου