Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

"ΕΒΡΙΤΙΚΗ ΖΥΓΙΑ"













ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΕΒΡΙΤΙΚΗ ΖΥΓΙΑ
Τα τελευταία  πέντε χρόνια εμφανίστηκαν στο προσκήνιο των παραδοσιακών εκδηλώσεων και έφεραν τα πάνω-κάτω. Ο «φρέσκος» ήχος με συνδυασμό την δυναμική των παραδοσιακών θρακιώτικων μουσικών οργάνων, έγινε ιδιαίτερα αγαπητός ,κατατάσσοντας τους ως το πιο χαρακτηριστικό  παραδοσιακό σχήμα της Θράκης. Με έδρα την ακριτική μας Νέα Ορεστιάδα , έχουν πλέον κατακτήσει με εμφανίσεις τους,  όλη την Ελλάδα, μοιράζοντας στο φανατικό κοινό τους τις ορφικές μελωδίες της πατρίδας μας. Είναι το σχήμα που ξανακέρδισε το «χαμένο έδαφος» στα πάλκα των μουσικών , την γκάιντα, την λύρα, το καβάλι  και το νταούλι , απέναντι στο  λαικο-δημοτικό  συμφερτό της «εξέλιξης» των πλήκτρων και των ντραμς, όπου είχαν  επικρατήσει  τα τελευταία χρόνια στα χοροστάσια της Θράκης.
Ο λόγος για τέσσερα νέα παιδιά-δικά μας παιδιά , θρακιώτικα, γαλουχημένα στα σπάργανα της πιο αυθεντικής ζώσας παράδοσης, γράφουν  πλέον μια νέα ιστορία στα μουσικά δρώμενα της Θράκης. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους, έχουν μακρόχρονη παρουσία στα μουσικά γίγνεσθαι : δεκάδες  επιτόπιες μουσικές καταγραφές, τηλεοπτικές εμφανίσεις και εκατοντάδες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το κοινό τους δε-φανατικοί πλέον θρακιώτες και μη, όπου στο όνομά τους έχουν βρεί τα εννοιολογικά στοιχεία της Θρακιώτικης μουσικής .
-Τι είναι η Εβρίτικη Ζυγιά;
Εβρίτικη Ζυγιά ονομάσαμε το μουσικό μας σχήμα. Η «Ζυγιά» είναι το ζευγάρι, η κομπανία, το τακίμι-παραδοσιακοί όροι του εσναφιού των μουσικών, που θέλει να αποδώσει τον ισάξιο ρόλο των οργάνων σε ένα σχήμα. Εξ αυτού  και οι λέξεις ζυγός και ζυγαριά. Το «Εβρίτικη» μας  δίνει τον τοπικό χαρακτηρισμό της καταγωγής μας και φυσικά του είδους της μουσικής που παίζουμε. Είναι ένα ωραίο όνομα, το οποίο αρέσει στον κόσμο και ειδικά στην νεολαία.
-Με τι είδους μουσική ασχολείστε;
Κατά βάση Θρακιώτικα. Και όταν λέμε θρακιώτικα, εννοούμε παραδοσιακά πράματα. Ο όρος δημοτικά δεν μας καλύπτει. Η αισθητική μας ξεκινά στους φυσικούς ήχους, των δικών μας ντόπιων οργάνων και σταματά στην ντοπιολαλιά μας . Η θρακιώτικη λύρα , η γκάιντα , το καβάλι(μακριά θρακιώτικη φλογέρα) και το νταούλι αποδίδουν  την θρακιώτικη μουσική όσο κανένα  άλλο όργανο τόσο πιστά και αυθεντικά την περιοχής μας.
-Ανέλυσε μας λίγο την θρακιώτικη μουσική και την ιδιαίτερη «δική» σας πινελιά, όπου καταφέρατε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξεχωρίσετε τόσο πολύ από τους υπολοίπους.
Η Θράκη είναι μια τεράστια γεωγραφική περιοχή. Από τον Δούναβη μέχρι το Αιγαίο και από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τον Νέστο. Χιλιάδες τραγούδια και μελωδίες. Εκατοντάδες όργανα με το πέρασμα των λαών εμφανίστηκαν και εξαφανίστηκαν. ‘Όλα τα παραδοσιακά όργανα της πατρίδας μας παίχτηκαν ανά τους αιώνες στη γη μας. Εκείνα δε που προϋπήρχαν , παρέμειναν και έμειναν ανεπηρέαστα ήταν τα ντόπια που διατήρησαν οι κλειστές αγροτο-κτηνοτροφικές κοινωνίες μας. Χιλιόχρονες είναι η παρουσία της γκάιντας, της θρακιώτικης λύρας, της θρακιώτικης μακριάς φλογέρας(καβάλι) κ του νταουλιού. Αμέτρητες ελαιογραφίες, βυζαντινές αγιογραφίες και αναφορές ξένων διεθνών περιηγητών για τα θρακικά αυτά όργανα. Σαν μουσικό σχήμα αυτά χρησιμοποιούμε και αποδίδουμε πιο αυθεντικά και θρακιώτικα τη μουσική μας. Ο κόσμος, έχοντας παραδοσιακά ακούσματα, υιοθέτησε αμέσως  το μουσικό μας στίγμα και μας στήριξε χωρίς ενδοιασμούς-επειδή ακριβώς αυτό είχε ανάγκη τόσα χρόνια και έλειπε στην περιοχή μας. Ένα μουσικό θρακιώτικο σχήμα με θρακιώτικα όργανα!

-Πως και ασχοληθήκατε με αυτήν την μουσική;
Όλοι μας ήμασταν μέλη σε κάποιον χορευτικό σύλλογο. Κοινωνοί από τα παιδικά μας χρόνια στην παράδοση, θελήσαμε να συμμετάσχουμε πιο ενεργά σε αυτήν- παίζοντας μουσική! Η δημιουργία είναι πολύ ωραίο κίνητρο για να ξεκινήσεις κάτι. Και η παραδοσιακή μουσική ακόμα πιο πολύ, διότι δεν παίζεις για τον εαυτό σου , αλλά για το κοινό σύνολο, όπου ο άλλος θα διασκεδάσει και θα χορέψει.
-Στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, πιστεύετε πως έχει λόγο ύπαρξης η δική μας τοπική παραδοσιακή μουσική;
Μα φυσικά. Αντιλαμβάνομαι την παγκοσμιοποίηση ,σαν έναν φορέα , ο οποίος  δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους λαούς και  τους πολιτισμούς τους. Ότι είναι ζωντανό και ωραίο θα επιζήσει. Αυτό γινόταν πάντα, οπότε δεν πιστεύω ότι έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από  τον «μπαμπούλα» παγκοσμιοποίηση. Ίσα-ίσα θα πρέπει να προβάλουμε την ιδιαίτερη τοπική μας μουσική ,όσο πιο παραδοσιακά γίνεται, για να την ακούσει και να την αγαπήσει ο «ξένος». Η Θρακιώτικη μουσική είναι  Μουσική του Κόσμου .
-Υπάρχει ανταπόκριση από την  νεολαία;
Από το 2000 περίπου και μετά ,υπάρχει πολύ μεγάλη στροφή των νέων στην παράδοση. Οι χορευτικοί σύλλογοι έχουν φυτρώσει σαν τα μανιτάρια και ειδικά στα αστικά κέντρα. Τα μουσικά σχολεία βγάζουν κάθε χρόνο νέα φουρνιά μουσικών, τα δε ΑΕΙ και ΤΕΙ επίσης παιδιά με ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Νομίζω πως είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση σε σχέση με παλιότερα χρόνια. Όσον αφορά την εμπειρία μας, το κοινό μας πλέον απαρτίζεται σε συντριπτική πλειοψηφία από νεολαίους. Αυτό είναι πολύ θετικό. Η νεολαία σήμερα είναι πιο κοντά στην παράδοση σε σχέση με την γενιά των γονιών μας. Η μουσική της Θράκης είναι οργιαστική και τραβάει τους χορευτές-πόσο μάλλον τους νέους. Μια επίσκεψή σας σε ένα πανηγύρι, που θα παίζουμε,  θα σας πείσει.
-Ποιές είναι οι φιλοδοξίες του σχήματος; Κάποια δισκογραφική δουλειά ίσως;
Δισκογραφική  παρουσία, έχουμε σαν μεμονωμένα  άτομα από το 1998 σε διάφορες δουλειές διάσπαρτα. Σαν σχήμα όμως έχουμε ήδη ολοκληρώσει  μια δισκογραφική δουλειά με τον Σύλλογο Γυναικών  Χιονάδων και έχουμε ήδη στα σκαριά μια δεύτερη με το καλό. Οι φιλοδοξίες του σχήματος δεν είναι αποκλειστικά η μαζική παραγωγή δισκογραφίας. Παίζουμε μουσική επειδή το χουμε ανάγκη και το απολαμβάνουμε. Το Μέγαρο Αθηνών και το Ηρώδειο δεν είναι στόχος ή αναγνώριση. Εμείς θέλουμε να παίζουμε για τους δικούς μας ανθρώπους. Τον κάθε νέο και τον κάθε παππού μερακλή στην Θράκη-Αυτούς οφείλουμε να κερδίσουμε στην καρδιά. Πιστεύω πως αυτό έχει περισσότερο βάρος και ουσία. Να υπηρετείς την μουσική σου στον τόπο της και όχι απλά επειδή έχεις ένα «κλαρίνο» στα χέρια σου και σου αποφέρει λεφτά.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΒΡΙΤΙΚΗΣ ΖΥΓΙΑΣ

Όσοι  γνώρισαν τα μέλη του μουσικού σχήματος «Εβρίτικη Ζυγιά», με χαρά διαπίστωσαν, ότι τα ιδιαίτερα γνωρίσματα και  τα πολιτισμικά στοιχεία από τον πλούτο της λαϊκής παράδοσης του τόπου μας, βρίσκουν ακόμη και σήμερα απήχηση σε πολλούς νέους ανθρώπους που έχουν τη διάθεση να πορεύονται με αυτά, που τα διατηρούν και αγωνιούν για να τα προβάλλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ηλικιακά νέοι οι μουσικοί της «Εβρίτικης Ζυγιάς» , δημιουργούν με ιδιαίτερη ευαισθησία και συνθέτουν με γνήσια συστατικά από τον λαογραφικό πλούτο του Έβρου ,μια εντυπωσιακή διαδρομή προς το μέλλον. Μυημένοι στον παραδοσιακό τρόπο διασκέδασης, με καταγεγραμμένες στο ενεργητικό τους πολλές έρευνες και έχοντας στη σύνθεσή τους αποκλειστικά αρχέγονα παραδοσιακά θρακιώτικα όργανα, θα θυμίσουν στους παλαιότερους προσωπικά βιώματα και θα ταξιδέψουν τους νεώτερους σε όλες τις γωνιές του Θρακικού χώρου (Βόρεια, Ανατολική και Δυτική Θράκη). Εκεί, στα ατελείωτα θρακιώτικα πανηγύρια, που όλα ήταν αυθεντικά με ανθρώπους απλούς. Τότε που ο κόσμος γλεντούσε με τα αφτιά και την ψυχή και όχι με τα μάτια !


Συμμετέχουν οι μουσικοί:
-γκάιντα, καβάλι:
Στράτος Σπύρος
-καβάλι, φωνή:
Πασόπουλος Στρατής
-λύρα θράκης:
Παρτινούδης Αλέξιος
-νταούλι,τουπερλέκι:
Στράτος  Άγγελος
Ηχολήπτης Σχήματος:
Γουγουλίδης Σωκράτης

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 6946030409
                                          6947450223

https://www.facebook.com/groups/ebritigizygia/






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου