Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΖΗΚΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:Ο ΓΚΑΪΝΤΑΤΖΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ


ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ:Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΓΚΑΪΝΤΑΤΖΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΡΑΚΙΚΟ ΑΣΚΑΥΛΟ


ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΡΤΙΝΟΥΔΗΣ:Ο ΛΥΡΑΡΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ


""ΝΥΦΕΣ" ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ-Η ΟΜΩΝΥΜΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ



«ΝΥΦΕΣ»
Ένα έργο αφιερωμένο στην Οδύσσεια των μεταναστών
Κεντρική ηρωίδα του μυθιστορήματος της Ιωάννας Καρυστιάνης που έγινε ταινία με σκηνοθέτη τον Παντελή Βούλγαρη είναι η “ΝΙΚΗ” από τη Σαμοθράκη

«Οι μετανάστες κοιτούν μαγνητισμένοι το Άγαλμα της Ελευθερίας. Κάποιοι χειροκροτούν. Άλλοι δακρύζουν. Μερικοί κάνουν το σταυρό τους.
Χαμός στην προκυμαία της Νέας Υόρκης. Στο ντοκ συνωστίζονται ταξιδιωτικοί πράκτορες, συγγενείς, βαστάζοι, λιμουζίνες, ταξί.
Ένας ντροπαλός άντρας 30-35 χρονών με ξανθό μουστάκι και αραιωμένο μαλλί διασχίζει το πλήθος. Πλησιάζει ένα γκρουπ αντρών, συγκεντρωμένων γύρω από ένα πανώ που γράφει:
ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.
Στα χέρια του ένα μπουκέτο ροζ τριανταφυλλάκια.»

Είναι η στιγμή της κορύφωσης ενός ταξιδιού με έντονα συναισθήματα και υψηλές προσδοκίες για μια καλύτερη ζωή που θα έβαζε τέρμα στη γκρίζα πραγματικότητα μιας μίζερης ζωής σε έναν τόπο ρημαγμένο από τις καταστροφές της φύσης και της ιστορίας. Μπορεί ο αποχωρισμός από τον τόπο και τους συγγενείς συμβολικά να είναι ταυτόσημος με τον θάνατο, ωστόσο η μετανάστευση θεωρούνταν ως «σανίδα σωτηρίας» που θα τους λύτρωνε από απελπιστικά τραγικές συνθήκες που ενίοτε δραματοποιούνταν ακόμη περισσότερο λόγω των ιστορικών και πολιτικών εξελίξεων ενός ταραγμένου αιώνα τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρο τον κόσμο. Η μετανάστευση έχει αφήσει το διαχρονικό αποτύπωμα και τραύμα στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό σώμα και πνεύμα της χώρας και του λαού μας. Είναι ένα θέμα το οποίο προκαλεί τη συγκίνηση και την ευαισθησία των Ελλήνων για τις πτυχές και τις διαστάσεις του ως σύγχρονου φαινόμενου.

ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ



Η  ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ  ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ
Ως εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς μεταναστών περιγράφει στο βιβλίο της «ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ» τη διαδρομή της προς την καταξίωση και την αναγνώριση


Η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου πριν γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό με τη συμμετοχή της στο θεσμό της Eurovision  ήταν μια από τις ιδιαίτερα δημοφιλείς παρουσιάστριες της Σουηδικής τηλεόρασης. Πριν προσληφθεί στην ΕΤ-1 με στόχο την καλύτερη δυνατή προώθηση της ελληνικής συμμετοχής στο φεστιβάλ της Eurovision με την Έλενα Παπαρίζου με το γνωστό αποτέλεσμα, το ελληνικό κοινό άρχισε να τη γνωρίζει από τις αλλεπάλληλες προσκλήσεις των τηλεοπτικών σταθμών που την είχαν ανακαλύψει και ήταν αναπόφευκτο να επιχειρήσουν να την καταναλώσουν ή να την αξιοποιήσουν όπως συμβαίνει με όλα τα πρόσωπα του τηλεοπτικού σταρ σίστεμ και του θεάματος. Η συνταγή είναι πάγια και συνήθης. Το πρόσωπο ή το προϊόν καταναλώνεται μέχρι εξαντλήσεως  και κίνδυνος να καταγραφεί κάποιος ως διάτων αστέρας είναι άμεσος και συγκεκριμένος.  Το μέσο είναι αδηφάγο και η λογική του αμείλικτη. Το λαμπερό και εξωτικό πρόσωπο της Αλεξάνδρας Πασχαλίδου υπερκαταναλώθηκε και η ίδια δοκιμάστηκε άγρια επιδεικνύοντας ωστόσο σωστά αντανακλαστικά και χαρακτήρα. Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τη ζωή της αποτελεί η εμπειρία με την ελληνική τηλεόραση. Ας μείνουμε όμως στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της «Σε ξένες γειτονιές» που κυκλοφόρησε τον Μάιο 2004 από τις εκδόσεις «ΩΚΕΑΝΙΔΑ», μας περιγράφει τη μοναδική της διαδρομή προς την κοινωνική επαγγελματική καταξίωση και πάνω απ’ όλα προς την οικονομική επιτυχία που θα τη βγάλει οριστικά από το γκέτο των μεταναστών …
Η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου δεν είναι ένα τυπικό παράδειγμα για την δεύτερη ή την Τρίτη γενιά μεταναστών. Έχει ξεφύγει από τον μέσο όρο λειτουργεί ως πρότυπο και σύμβολο. Μας δίνει όμως ένα ισχυρό παράδειγμα της ζωντάνιας και της δημιουργικότητας του μεταναστευτικού στοιχείου που έχει να επιδείξει λαμπρά παραδείγματα συμπατριωτών μας που έχουν προχωρήσει πάρα πολύ και χαίρουν εκτίμησης και αναγνώρισης στις χώρες όπου ζουν, εργάζονται και δραστηριοποιούνται. Είναι σαφές ότι έχουν αλλάξει θεαματικά τα χαρακτηριστικά της δεύτερης και τρίτης γενιάς μεταναστών σε σχέση και σύγκριση με την πρώτη. Οι Έλληνες έχουν να επιδείξουν όλες αυτές τις δεκαετίες έναν πολύ ικανοποιητικό βαθμό προσαρμογής στις νέες συνθήκες ζωής ενώ οι επιδόσεις τους στα γράμματα είναι από τις καλύτερες αφού έχουν ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά φοίτησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι ένα καταπληκτικό ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να προσφέρει στην προσπάθεια για ανάπτυξη και πρόοδο στην πατρίδα.

Η ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΙΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ



Η ανεκπλήρωτη υπόσχεση
του «αιώνιου έφηβου»
της ελληνικής λογοτεχνίας
ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ


Ο Αντώνης Σαμαράκης γνώριζε όσο κανείς άλλος το μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας. Στο υπουργείο Εργασίας διαχειρίστηκε πολύ σοβαρές πτυχές της μεταναστευτικής πολιτικής. Είχε στη διάθεσή του ενδιαφέροντα στοιχεία για τα αλλεπάλληλα μεταναστευτικά κύματα των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Μας το είχε υποσχεθεί τον Δεκέμβριο του 1996 κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νομό μας, στον Έβρο. Οι αγρότες που ήταν στα μπλόκα διατηρούν ζωηρές μνήμες από τις συνομιλίες που είχαν με τον «αιώνιο έφηβο» της ελληνικής λογοτεχνίας. Επιδίωξε να συναντηθεί μαζί τους και να ακούσει από τους ίδιους για την κατάσταση στην ελληνική ύπαιθρο και προβλήματα στον πρωτογενή τομέα, στη γεωργία. Στα Πετρωτά τον θυμούνται στο ΚΑΠΗ του χωριού να εκδηλώνει το ζωηρό ενδιαφέρον του για την πληθυσμιακή και δημογραφική εξέλιξη που κατάστησε το χωριό σε σύμβολο εγκατάλειψης, φυγής και πληθυσμιακής κατάρρευσης. Ενώ στο χωριό έμειναν λίγες εκατοντάδες κατοίκων που κατά τη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι άτομα της τρίτης ηλικίας στην πρωτεύουσα του Ομοσπονδιακού κρατιδίου της Βάδης – Βυρτεμβέργης στη Στουτγάρδη το χωριό έχει όλες τις προϋποθέσεις να γνωρίσει μια νέα άνθηση και αναγέννησή του σε «ξένο» τόπο, σε ευρωπαϊκό, σε γερμανικό έδαφος. Σήμερα στα Πετρωτά μένουν 300 κάτοικοι και στη Στουτγάρδη ζουν και δημιουργούν 1200 και πλέον Πετρωτιώτες.  Τα στοιχεία είχαν εντυπωσιάσει τον Αντώνη Σαμαράκη. Μας το έδειξε ενάμιση μήνα μετά, όταν είχε επιστρέψει στην Αθήνα, σε μια συνέντευξη που μου είχε παραχωρήσει όπου μας έδινε την υπόσχεση ότι θα φροντίσει να ασχοληθεί με το πρόβλημα της μετανάστευσης και να αξιοποιήσει την πολύχρονη εμπειρία του στο υπουργείο Εργασίας…

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ' 60



Ντοκουμέντα μιας εποχής
Από το βιβλίο του ΘΑΝΑΣΗ ΒΑΛΤΙΝΟΥ
«Στοιχεία για τη δεκαετία του ’60»

Το βιβλίο του Θανάση Βαλτινού «Στοιχεία για τη δεκαετία του ’60» είναι ένα ντοκουμέντο μιας ολόκληρης περιόδου, των δυο πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών και κυρίως της δεκαετίας του ’60.  Στις 415 σελίδες του ο συγγραφέας επέλεξε να παρουσιάσει γεγονότα με έντονο ειδησεογραφικό ενδιαφέρον, μικρές ανθρώπινες ιστορίες, αληθινές, αυθεντικές, πραγματικές μέσα από τις οποίες  έχουμε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τα προβλήματα της εποχής εκείνης που ωθούν τους Έλληνες στο μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα με προορισμό τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης και τη Βόρεια Αμερική. Η επιλογή των γεγονότων έχει γίνει με δημοσιογραφικούς όρους με τη ματιά ενός έμπειρου και οξυδερκούς συντάκτη που μέσα από τη σωρό των ειδήσεων, των γεγονότων και των πληροφοριών αναδεικνύει και ανασυνθέτει την εικόνα και την ταυτότητα της Ελλάδας του ’60 μέσα από μικρές ανθρώπινες ιστορίες, αληθινές, αυθεντικές, πραγματικές.




Πλαίσιο κειμένου: Αθέτηση υπόσχεσης γάμου

Εν Κατερίνη, τη 7η Μαΐου 1968


Αγαπητή δεσποινίς,

Σήμερα έλαβα το γράμμα σας στο οποίον μου γνωρίζετε ότι στις 16.6. δεόντως να παρουσιαστώ στα γραφεία σας προς εξέτασιν ιατρών εκ νέου, δια μετανάστευσιν εις Αυστραλίαν. Μάθετε ότι ο νέος μετανόησε και το ταξίδι μου αναβάλλεται, δι’ αυτόν τον λόγον. Ο νέος που μου είχε κάνει την πρόσκληση. Και μη με καλείτε άλλο.

Μετά τιμής

Φρειδερίκη Βασιλείου







Πλαίσιο κειμένου: Οι επιλογές του συμπατριώτη μας

Ορεστιάς, 24 Απριλίου 1967

Αίτησις

Προς ΔΕΜΕ: Λαμβάνω την τιμήν να παρακαλέσω υμάς όπως ευαρεστούμενοι μου αποστείλετε τους κανονισμούς με τους οποίους θα μπορέσω να απουσιάσω από την Ελλάδα.


Παρατηρήσεις:

α. Με ποίον τρόπο αν φύγω παντρεμένος
β. Με ποίον τρόπο αν φύγω ελεύτερος

Ο αιτών

Δημοσθένης Μυλωνάς




























Πλαίσιο κειμένου: Τα συνήθη δώρα


Σαν Φρασίσκο, 8.4.1968

Αγαπητέ ανιψιέ μου, Κωστάκη


 Η θεία Μαριγώ σας έστειλε κάτι πραγματάκια με τη Βιβίκα, σας τα έδωσε;  Ρόμπα και νυχτικό της Κικής, πουκάμισα για εσένα και τον Βασίλη, ύφασμα για τη μητέρα σου η Ροδόπη, ύφασμα για τη Μαρία, και κάτι φορεματάκια για της Ελένης τα κοριτσάκια, από ένα κομπινεζόν για Ελένη και Μαρία και δύο σεντόνια με ένα ζευγάρι μαξιλάρια, σε μπλε πηχτό χρώμα από την παπαδιά. Στη μητέρα σου είχα γράψει πριν έλθει η Βιβίκα και δεν μου απάντησε. Δεν έχω καιρό να της γράψω πάλι, αλλά είναι το ίδιο αφού γράφω σε σένα. Έρχεται το Πάσχα και έχουμε δουλειές, συγυρίσματα κτλ.
 Χαιρετισμούς σε όλους και καλή Ανάσταση σε όλους. Εδώ έχουμε φασαρίες με τους μαύρους που σκότωσαν τον αρχηγό τους. Να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα.


Με πολλή αγάπη, η θεία σου

           Αργέντω
 































Πλαίσιο κειμένου: Εκληματικότητα 
και Έλληνες μετανάστες


ΜΟΝΑΧΟΝ, 17 ΜΑΡΤΙΟΥ. Ιδιαιτέρα υπηρεσία. Η ενταύθα Αστυνομία έθεσε χθες υπό κράτησιν τον εκ Μεγάρων Έλληνα εργάτην Δημήτριον Κότσυφαν, 35 ετών, εν σχέσει με τον φόνον του συμπατριώτου του, εργάτη επίσης, ΔΕημοσθένους Κάρλε εκ Κερκύρας, κατά την 27ην Φεβρουαρίου. Κατά τας αυτάς πηγάς ο Κότσυφας ομολόγησε ότι εφόνευσε διά μαχαίρας τον Κάρλε ενώ ούτος εκοιμάτο, διότι η 19έτις νέα Μπριγκίτε, την οποίαν ηγάπων αμφότεροι, είχε δείξει την προτίμησίν της εις τον κατά 11 χρόνια νεώτερον Κάρλε. Η νέα νοσηλεύεται ακόμα εις νοσοκομείον, υποστάσα νευρικόν κλονισμόν όταν επληροφορήθη τα διατρέξαντα.
 

















Το ερωτικό έλλειμμα, το συναισθηματικό κενό και η Χρυσάνθη που θα κάνει το τρίτο παιδί της είτε με το νόμιμο σύζυγό της είτε με οποιονδήποτε άλλο














Εν Καστρίω, τη 21η Ιανουαρίου 1965

Αγαπημένε μου άντρα, Νικόλα,

Είμαστε καλά. Και τα παιδιά καλά είναι. Εγώ πολεμάω να τα γυρίζω και μέχρι τώρα τα καταφέρνω. Μόνο το χωράφι στη Χούνη είναι ο τέταρτος χρόνος που το έχουμε αφήσει χέρσο και είναι κρίμα. Έχει αγριέψει, που ήτανε τι πράμα όσο το περιποιόσουνα, και όλοι το ζήλευαν. Αν δεν έρθεις να το σκάψεις μέχρι τη Λαμπρή θα βάλω εργάτες, να μπουν μέσα και ο κόσμος ας πει ό,τι θέλει. Δεν έχω άλλα να σου γράψω και λάβε το υπόψη σου.

Η γυναίκα σου

Χρυσάνθη

21 Φλεβαρίου 1965

Χρυσάνθη,

Εγώ το γράμμα σου το κατάλαβα αλλά εσύ που το έγραψες κατάλαβες τι έγραψες; Ή νομίζεις ότι εγώ ήρθα εδώ να διασκεδάσω και να περάσω τον καιρό μου; Στις πέντε το πρωί ξυπνάω και έξω είναι πίσσα, και το βράδυ που σκολάω πάλι πίσσα είναι. Για να μη σου πω που μ’ έπιασαν και με φοβέρισαν γιατί χαλώ την πιάτσα με τις υπερωρίες που δέχομαι να κάνω. Εγώ δουλεύω δώδεκα και δεκαπέντε ώρες, ούτε να σας σκεφτώ δεν έχω καιρό. Και για ποιον δουλεύω, Χρυσάνθη; Σε παρακαλώ να το σκεφτείς αυτό, άσε που κοντεύω να χάσω και την υγεία μου. Και να κάνεις υπομονή όπως κάνω και εγώ, γιατί αν γυρίσω και δεν βρω το σπίτι μου, θα είναι δικό σου το κρίμα. Άλλο δεν έσω να σου γράψω, σας φιλώ γλυκά εσένα και τα παιδιά μας.

Με αγάπη

 Νικόλας


Εν Καστρίω, τη 16.3.1965


Νικόλα, Νικόλα. Να το σκεφτώ που σκοτώνεσαι στη δουλειά αλλά εγώ δεν σε θέλω να μου γυρίσεις σακάτης. Ούτε θέλω να καταντήσω σαν τη θειά σου που τη στέγνωσε η μοναξιά, τριάντα δύο χρόνια να περιμένει. Θυμήσου μονάχα τι μου έλεγες όταν παντρευτήκαμε, ότι δεν θα με αφήσεις ποτέ μοναχή. Και τι να το κάνω που μου στέλνεις και έχω τώρα να πάρω παπούτσια και τσάντα και κοιμάμαι στο διπλό μας κρεβάτι σαν κούτσουρο;
Αν ως τη Λαμπρή δεν έρθεις, εγώ το τρίτο παιδί θα το κάνω, Νικόλα, δεν ξέρω με ποιον, αλλά εσύ να το ξέρεις.
Τα παιδιά σε χαιρετάνε και σε φιλάνε και εγώ η γυναίκα σου.
Χρυσάνθη














 
 


ΟΤΑΝ Η ΜΗ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ-ΟΙ ΤΡΙΓΩΝΙΩΤΕΣ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ


ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ


ΟΙ ΜΠΑΛΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΘΗΝΑΣ


ΟΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ


ΣΤΑΦΥΛΙ:ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΩΝ ΤΕΝΕΔΙΩΝ ΘΡΑΚΩΝ

ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.


ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ, Ο ΕΒΡΙΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΕΝΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο ΕΒΡΙΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΘΩΣ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΓΙΑ ΕΚΤΗ (6) ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΘΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ. ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΒΟΡΕΑΣ" ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΕΒΡΙΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΟΥΦΛΙΟΥ.
Στις 22 Αυγούστου 2010 στον Έβρο πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση βράβευσης προς τιμή του Αντιδημάρχου Καλλιθέας Κώστα Πολυχρονίδης για την πολυετή προσφορά του στην εσωτερική θρακική διασπορά.

Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια των εκδηλώσεων "ξενιτεμένο μου πουλί 2010" που διοργανώνουν για 3η συνεχόμενη χρονιά το περιοδικό ΒΟΡΕΑΣ, το Κέντρο Τεκμηρίωσης Προβολής Δημοσιότητας και το Δίκτυο Θρακών, στο Σπήλαιο Τριγώνου Έβρου με στόχο την ανάδειξη του φαινομένου της μετανάστευσης και της μεταναστευτικής εμπειρίας τόσο σε τοπικό και εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο καθώς και την καταγραφή και προβολή ενός καταπληκτικού ανθρώπινου δυναμικού που χαρακτηρίζει διαχρονικά τη Θράκη και αποτελεί έναν τεράστιο πολιτιστικό και αναπτυξιακό πόρο.
Η εκδήλωση έγινε στη γενέτειρα του κ. Πολυχρονίδη, την Κυριακή Σουφλίου και μάλιστα μέσα στον Ι.Ν. του Αγ. Δημητρίου όπου επί 30 ολόκληρα χρόνια λειτουργούσε ο μακαριστός πατέρας του, εφημέριος Γεώργιος Πολυχρονίδης.
Για την προσφορά και την προσωπικότητά του Αντιδημάρχου μίλησαν ο Εκδότης –Διευθυντής του περιοδικού Βορέας κ. Παπαθανάκης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ντόλιος και ο διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διδάκτωρ Γεωργούλης Σταμάτης.
Η ομιλία του Κώστα Πολυχρονίδη έχει ως εξής:
Σεβασμιότατε, κύριε Υπουργέ,
κύριε δήμαρχε,
Αγαπητοί μου συμπολίτες.
Πρώτα απ’ όλα θέλω να σας ευχαριστήσω που ήρθατε εδώ γεγονός που μου δίνει την ευκαιρία να πω ότι είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος σήμερα που τιμάται το πρόσωπό μου στη γη που με γέννησε, στη γη που με μεγάλωσε, στο μικρό αυτό χωριό την Κυριακή.
Όλοι ξέρετε πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να καταφέρουν να κάνουν τους γονείς τους υπερήφανους. Και σήμερα δυστυχώς οι δικοί μου γονείς δεν είναι δίπλα μου για να δω στα μάτια τους την ικανοποίηση. Όμως νιώθω πως ακόμα κι αν είναι μακριά, με βλέπουν από εκεί ψηλά και καμαρώνουν.
Λαμβάνω την τιμητική αυτή διάκριση με αισθήματα βαθιάς ταπεινοφροσύνης καθώς συμβολίζει τις αξίες μας. Αξίες που είναι δυσεύρετες στην δύσκολη εποχή που διανύουμε. Εγώ θέλησα μιλώντας με πράξεις και όχι με λόγια να υπερβώ τις συμβατικές μου υποχρεώσεις, έχοντας πάντα την αίσθηση καθήκοντος όχι μόνο απέναντι στους ανθρώπους που με εμπιστεύονται αλλά και απέναντι στον ίδιο μου τον εαυτό. Γιατί είναι καθήκον όλων μας να στηρίζουμε και να υπηρετούμε το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο λειτουργούμε. Αυτό το καθήκον με κάνει να θυμάμαι τους στίχους του ποιητή:
Πάντα να πολεμάς και να αντιστέκεσαι
κι ας μένεις μόνος.
Μονάχος έρημος γαλήνιος να πολεμάς
για το καλό του ανθρώπου.
Και στους πολλούς στους λίγους να
αντιστέκεσαι κρατώντας την ψυχή σου
φλεγόμενο βάτο για φως, πάντα για φως
για το καλό του ανθρώπου.
Στους δυνατούς ενάντια, στους σκληρόκαρδους
και στους δειλούς, στους χωματένιους.
Ενάντια και του αφέντη του ανελεύτερου
και του τρεμόκαρδου του δούλου ενάντια.
Και να πονάς και να γελάς
και να ονειρεύεσαι πάντα
για το αγαθό και το καλό του ανθρώπου.
Να πολεμάς με το γνωστό και το άγνωστο
με την κακή και την καλή τη μοίρα
και με τους άπονους θνητούς
και τους απάνθρωπους ανθρώπους
Πάντα να πολεμάς και να αντιστέκεσαι
και όλο για το καλό –το φως του ανθρώπου.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εκδότη και διευθυντή του περιοδικού «ΒΟΡΕΑΣ» που ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία.

"ΝΕΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ"



ΜΙΑ ΑΦΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ


ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΕΒΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Εδώ κι ενάμισι χρόνο αναδεικνύουμε όσα προβλήματα εντοπίζουμε στο οδικό δίκτυο στην περιοχή του Βορείου Έβρου και διαρκώς μας επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις.Στόχος είναι να προλάβουμε τα χειρότερα.Για να είναι οι συμπατριώτες μας ασφαλείς στην καθημερινότητά τους.Διαρκή τα ρεπορτάζ, οι αναφορές μας και οι αναρτήσεις μας.Παρακολουθούμε το θέμα συνεχώς και προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε τους αρμόδιους υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες.Αυτή άλλωστε είναι η αποστολή και η μέριμνά τους να είναι χρήσιμοι και αποτελεσματικοί προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών. Το γεγονός ότι σήμερα Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012, βρέθηκε στο Βόρειο Έβρο για το οδικό δίκτυο η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Έργων κ.Μαρία Τζιβελέκη, έρχεται να υπογραμμίσει το μέγεθος του προβλήματος και της επικινδυνότητας στους δρόμους της περιοχής.




ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΤΑΠΕΙΝΗ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΜΕΝΙΟΥ-ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΤΟΥ ΟΡΜΕΝΙΟΥ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ".ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΑ.ΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΠΟΙΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ.ΕΙΧΑΝ ΕΝΤΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ.ΑΣ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΟΡΜΕΝΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ.













ΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΙΚΑ-ΑΠΟΚΤΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ

Το Διδυμότειχο πολύ διακαιλογημένα μπορεί να πανηγυρίζει για την παραμονή του ΙΚΑ καθώς στη μάχη της διεκδίκησης δημόσιων υπηρεσιών είναι το πλέον κερδισμένο. Στο υποκατάστημα Διδυμοτείχου του ΙΚΑ θα απευθύνονται 18.000 ασφαλισμένοι του Βορείου Έβρου! Με δεδομένο ότι ΙΚΑ και ΕΟΠΠΥ θα είναι οι κυρίαρχοι δημόσιοι οργανισμοί στο χώρο της ασφάλισης και της υγείας, μπορεί να αντιληφθεί κάποιος πόσο σημαντική είναι αυτή η επιτυχία για το Διδυμότειχο, το οποίο αποκτάει και διευρύνει το καθεστώς της υγειονομικής πρωτεύουσας του Βορείου Έβρου. Πολύ σύντομα θα αποδειχθεί πόσο ευεργετική για την τοπική κοινωνία και οικονομία θα είναι η παρουσία ενός δυναμικού ασφαλιστικού υποκαταστήματος, το οποίο θα συμπαρασύρει και άλλες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.






ΤΡΙΓΩΝΙΩΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ









ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟΝ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ