Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΟΡΜΕΝΙΟ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ


ΟΡΜΕΝΙΟ
Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ
Αγώνας των κατοίκων για να επανέλθει η ζωή τους σε κανονικούς ρυθμούς

Σταύρος Παπαθανάκης



Η επόμενη μέρα μετά τις πλημμύρες είναι για τους κατοίκους του Ορμενίου μια ακόμη σκληρή δοκιμασία. Είναι η ώρα του απολογισμού των καταστροφών. Δεν μπορούσαν να φανταστούν το μέγεθός τους. μετά την πλημμύρα ήρθε κι ο παγετός με τον πάγο στις αυλές που χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να απομακρυνθεί μερικώς για να έχουν πρόσβαση στα σπίτια και στους επαγγελματικούς χώρους. Πολλά από τα σπίτια δεν έχουν ανοίξει, γιατί οι ιδιοκτήτες τους είναι μετανάστες. Οι ζημιές σ’ αυτά θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Στους δρόμους από την πλατεία του χωριού προς την εκκλησία και προς το σιδηροδρομικό σταθμό κυριαρχούν τα κοντέινερ του Δήμου Ορεστιάδας που είναι γεμάτα με το ρημαγμένο βιός των ανθρώπων.
Η εικόνα της καταστροφής είναι ολοκληρωτική. Κάποιοι δεν έχουν ούτε καν μια κουβέρτα. Ευτυχώς που υπάρχουν οι συγγενείς και οι φίλοι που έσπευσαν για βοήθεια. Κάποιοι θ’ αργήσουν πάρα πολύ για να ξαναμπούν στα σπίτια τους. μερικοί έχουν βολευτεί και σε γειτονικά χωριά. Μια οικογένεια μετακόμισε προσωρινά στα Δίκαια. Μηχανήματα και επαγγελματικοί χώροι έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Και η εκκλησία του χωριού δεν λειτουργεί εδώ και δυο βδομάδες. Προσωρινός ναός η  αίθουσα «ΝΟΤΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ» στο παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επανέλθει η ζωή στους φυσιολογικούς ρυθμούς της.
Από παντού εισπράττει ο επισκέπτης του χωριού την δύναμη και την αποφασιστικότητα των κατοίκων αλλά αρκετοί λυγίζουν και βουρκώνουν, όταν σου μιλάνε για το μέγεθος της καταστροφής. Δεν επαιτούν αλλά απαιτούν. Η πολιτεία να δείξει το έμπρακτο και ουσιαστικό ενδιαφέρον της. Η αποτίμηση των ζημιών να προχωρήσει άμεσα και χωρίς τις συνήθεις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να ξεκινήσει άμεσα η καταβολή τους, ώστε οι κάτοικοι να επουλώσουν κάποιες από τις πληγές τους. γιατί είναι βέβαιο ότι κάποιες δεν θα κλείσουν ποτέ.
Η πολιτεία (σε όλα τα επίπεδά της, το τοπικό, το περιφερειακό, το κεντρικό) θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και να δείξει την αλληλεγγύη της. Άλλωστε αυτή είναι που ευθύνεται για την πρωτοφανή καταστροφή με 86 πλημμυρισμένα σπίτια. Λόγω της κακής συντήρησης του αναχώματος προκλήθηκε η τραγωδία του Ορμενίου, καθώς η λειτουργία του αναχώματος είχε υπονομευτεί και θα έπρεπε να έχουν γίνει παρεμβάσεις αποκατάστασής του. μια μέρα πριν την πλημμύρα κυνηγοί που είχαν περπατήσει στο συγκεκριμένο σημείο του κύριου αναχώματος, είχαν εντοπίσει μια τρύπα αλεπούς, απ’ όπου άρχισε το σπάσιμο του αναχώματος μ’ αποτέλεσμα να φτάσουμε σ’ ένα ρήγμα 63 μέτρων.
Ένα άλλο επίσης σοβαρό ζήτημα αφορά στην αποζημίωση των σπιτιών των συμπατριωτών μας μεταναστών, που τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση φαίνεται ότι εξαιρούνται και πως δεν πρόκειται να αποζημιωθούν. Αν αυτό, τελικώς, συμβεί θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη, που θα επιδεινώσει τις σχέσεις της περιοχής με την εσωτερική και εξωτερική της διασπορά, την οποία περισσότερο από ποτέ τη χρειαζόμαστε και τη θέλουμε πολύ κοντά μας στην προσπάθεια της σωτηρίας και της ανάκαμψης της χώρας. Και ειδικά στο Τρίγωνο που είναι συνώνυμο της μετανάστευσης αλλά κι ένα παράδειγμα της τεράστιας συνεισφοράς των συμπατριωτών μας μεταναστών στον τόπο καταγωγής του, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να εκπέμψουν θετικά μηνύματα σε όλους εκείνους τους συμπατριώτες, που ακούνε στην ξενιτιά για την καταστροφή των σπιτιών τους και δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να τα φροντίσουν σώζοντας όχι μόνο την περιουσία τους αλλά και διατηρώντας σε ισχύ έναν κρίκο-δεσμό με τον γενέθλιο τόπο. Κι αυτό έχει επιπρόσθετα τη δική του βαρύτητα και σημειολογία.

 Εικόνα καταστροφής είναι το κυρίαρχο στοιχείο της πραγματικότητας στο Ορμένιο

Αγώνας για να λειτουργήσουν τα καταστήματα και επιχειρήσεις
                                             Το εμπόρευμα στην αυλή για καθαρισμό

    Η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων για αποζημιώσεις










Στα κοντέινερ και στο δρόμο η περιουσία των κατοίκων


---------------------











Δραματική η επόμενη μέρα για τους περισσότερους κατοίκους


Σ’ αυτό το σπίτι θ’ αργήσουν να μπουν και οι ζημιές θα είναι ακόμη μεγαλύτερες


Ο κυρ Απόστολος Αντωνιάδης μας δείχνει το ρημαγμένο σπιτικό του
 Αυτή είναι η εικόνα που αντίκρισε στο συνεργείο του ο Αθανάσιος Θεοχαρίδης



 Θα χρειαστεί ακόμη πολλή δουλειά για να λειτουργήσει σύντομα ο Άγιος Γεώργιος
 *
Συγγενείς και φίλοι επιστρατεύτηκαν για να βοηθήσουν τη δύσκολη αυτή ώρα
 *


  Οι λέξεις περισσεύουν για το μέγεθος της καταστροφής
 *
*   *







Επιβεβλημένη η αποκατάσταση του ρήγματος στο Ορμένιο
 *
*   *











14.                   



Στο Ορμένιο σύνορα και ακρίτες είναι έννοιες ταυτόσημες που καθορίζουν καταλυτικά τη συμπεριφορά και την καθημερινότητα των κατοίκων.
*   *   *

Για μια ακόμη φορά το γκολ δεν ήρθε από την αντίπαλη πλευρά. Ήταν ένα κλασικό αυτογκόλ.

*  *  *










Για ολοκληρωτική καταστροφή της επιχείρησής του κάνει λόγο ο Ηλίας Ιωαννίδης

Μια άλλη πλευρά των καταστροφών μας ανέδειξε ο αντιδήμαρχος Ορεστιάδας και κάτοικος Ορμενίου κ. Βασίλης Δολαψής αναφερόμενος στην απώλεια του φωτογραφικού αρχείου του πατέρα του φωτογράφου. Μαζί με τις υλικές ζημιές και την ολιγωρία των μηχανισμών της πολιτείας οι κάτοικοι υποφέρουν με το κενό που δημιουργεί η καταστροφή σπάνιων φωτογραφικών ντοκουμέντων που αφορούν τη ζωή και τις μνήμες τους.
 *  *  *  *






18.                




Πρωτοφανής η πλημμύρα που δοκιμάζει σκληρά τους κατοίκους του Ορμενίου





 Η κακή συντήρηση του κύριου αναχώματος προκάλεσε την καταστροφή. Στο σημείο που δημιουργήθηκε το ρήγμα μια μέρα πριν κάτοικοι που κυνηγούσαν στην περιοχή είχαν εντοπίσει αλεπότρυπα που έγινε η αιτία για το σπάσιμο του αναχώματος.