Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ



«ΝΥΦΕΣ»
Ένα έργο αφιερωμένο στην Οδύσσεια των μεταναστών
Κεντρική ηρωίδα του μυθιστορήματος της Ιωάννας Καρυστιάνης που έγινε ταινία με σκηνοθέτη τον Παντελή Βούλγαρη είναι η “ΝΙΚΗ” από τη Σαμοθράκη

«Οι μετανάστες κοιτούν μαγνητισμένοι το Άγαλμα της Ελευθερίας. Κάποιοι χειροκροτούν. Άλλοι δακρύζουν. Μερικοί κάνουν το σταυρό τους.
Χαμός στην προκυμαία της Νέας Υόρκης. Στο ντοκ συνωστίζονται ταξιδιωτικοί πράκτορες, συγγενείς, βαστάζοι, λιμουζίνες, ταξί.
Ένας ντροπαλός άντρας 30-35 χρονών με ξανθό μουστάκι και αραιωμένο μαλλί διασχίζει το πλήθος. Πλησιάζει ένα γκρουπ αντρών, συγκεντρωμένων γύρω από ένα πανώ που γράφει:
ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.
Στα χέρια του ένα μπουκέτο ροζ τριανταφυλλάκια.»

Είναι η στιγμή της κορύφωσης ενός ταξιδιού με έντονα συναισθήματα και υψηλές προσδοκίες για μια καλύτερη ζωή που θα έβαζε τέρμα στη γκρίζα πραγματικότητα μιας μίζερης ζωής σε έναν τόπο ρημαγμένο από τις καταστροφές της φύσης και της ιστορίας. Μπορεί ο αποχωρισμός από τον τόπο και τους συγγενείς συμβολικά να είναι ταυτόσημος με τον θάνατο, ωστόσο η μετανάστευση θεωρούνταν ως «σανίδα σωτηρίας» που θα τους λύτρωνε από απελπιστικά τραγικές συνθήκες που ενίοτε δραματοποιούνταν ακόμη περισσότερο λόγω των ιστορικών και πολιτικών εξελίξεων ενός ταραγμένου αιώνα τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρο τον κόσμο. Η μετανάστευση έχει αφήσει το διαχρονικό αποτύπωμα και τραύμα στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό σώμα και πνεύμα της χώρας και του λαού μας. Είναι ένα θέμα το οποίο προκαλεί τη συγκίνηση και την ευαισθησία των Ελλήνων για τις πτυχές και τις διαστάσεις του ως σύγχρονου φαινόμενου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου