Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 1941-1944, ΕΝΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΡΟΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

"ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ,1941-1944, Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ, ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ" ΕΙΝΑΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΕΝΟΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟΥ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΡΟΔΑΚΗ, ΜΙΑΣ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΟ ΠΟΥ ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ:<<Στις 13 Δεκεμβρίου 1943 οι χιτλερικοί Γερμανοί διέπραξαν ένα από τα πιο απαίσια εγκλήματα στην αιματοβαμμένη τους ιστορία, το <<Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων>>. Εξετέλεσαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο τον άρρενα πληθυσμό της κωμόπολης, που μπόρεσαν να εγκλωβίσουν μέσα σ΄αυτή και έκαψαν όλα της τα σπίτια.
>>Τα τραγικότερα πρόσωπα της απίθανης αυτής τραγωδίας ήταν οι γυναίκες. Το βράδυ αποτραβήχτηκαν σε κάποιο υπόστεγο που δεν είχε καεί, άναψαν μια μεγάλη φωτιά και σε κάποια στιγμή μέσα στη βουβαμάρα ξεσπάει κάποια από τις γυναίκες ένα σιγανό μοιρολόγι.Και το παίρνουν σιγά σιγά όλες.Η καθεμιά μοιρολογούσε τους δικούς της.
>>Οι γυναίκες θα πρέπει να γύρισαν πρωί πρωί στου Καππή τη λάκκα για να θάψουν τους νεκρούς. Κι ύστερα...Αυτό το ύστερα δεν υπάρχουν λόγια για να το εκφράσουμε...Κι όμως επέζησαν ύστερα από αυτό το τραγικό έγκλημα>>.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου