Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΝΤΑΦΡΑΓΚΑΣ


 
Αισιόδοξος και υπερήφανος για τις προοπτικές ανάπτυξη
 της ΕΛΠΕΝ δηλώνει στον «Βορέα» ο συμπατριώτης μας
φαρμακοβιομήχανοςΔημήτρης Πενταφράγκας
στην είσοδο της φαρμακοβιομηχανίας στο Πικέρμι Αττική
ς.

Ο Εβρίτης φαρμακοβιομήχανος
στην πρωτοπορία  του ελληνικού φαρμάκου

 Η ΕΛΠΕΝ, η πρώτη ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ένα έργο καρδιάς και ζωής, άνοιξε τα φτερά της στη διεθνή αγορά φαρμάκου

Του Σταύρου Παπαθανάκη




ΕΛΠΕΝ: ΕΛΕΝΗ ΠΕΝΤΑΦΡΑΓΚΑ
ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ ΖΩΗΣ
  
Μια υπόθεση καρδιάς και ένα όραμα ζωής
 η ίδρυση και η ανάπτυξη της ΕΛΠΕΝ
Αν η ΕΛΠΕΝ είναι μια υπόθεση καρδιάς και ένα όραμα ζωής, έτσι όπως το ονειρεύτηκαν, το σχεδίασαν και το πραγμάτωσαν δυο νέοι άνθρωποι με πολλά όνειρα και σχέδια για την κοινή ζωή τους, ο Δημήτρης Πενταφράγκας και η Ελένη Μελά –Πενταφράγκα, για τον «Βορέα» είναι μια υπόθεση τιμής να αναδεικνύει και να προβάλλει το έργο, τη δράση και τη ζωή των άξιων τέκνων της Θρακικής γης που διαπρέπουν και πρωταγωνιστούν στα γράμματα, τις τέχνες, τον πολιτισμό, την οικονομία. Για την ΕΛΠΕΝ και τους ιδρυτές της είχαμε κάνει ένα πρώτο αφιέρωμα ήδη από το 4ο τεύχος (Σεπτέμβριος 2005) και στο σχεδιασμό μας υπήρχε πάντα η πρόνοια για ένα κεντρικό αφιέρωμα, έτσι όπως ταιριάζει και αξίζει στην πρώτη ελληνική φαρμακοβιομηχανία και στον ιδρυτή της κ. Δημήτρη Πενταφράγκα. Η συγκυρία της πραγματοποίησης της εκδήλωσης για τους «ΘΡΑΚΕΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ», με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τον θάνατο μιας μεγάλης μορφής του Θρακικού Ελληνισμού του ευεργέτη Σαράντη Αρχιγένη, ήταν μια ευκαιρία να αναζητήσουμε στο παρόν ανάλογα πρότυπα και αξίες που συνεχίζουν μια μακρά παράδοση που είναι ταυτισμένη με τις λαμπρότερες σελίδες του νεότερου Ελληνισμού. Φορέας αυτής της παράδοσης και κληρονομιάς είναι ο ιδρυτής της ΕΛΠΕΝ, ο Εβρίτης φαρμακοβιομήχανος Δημήτρης Πενταφράγκας, ο οποίος βρίσκεται στην καλύτερη περίοδο της επιχειρηματικής δράσης του, αφού βλέπει την φαρμακοβιομηχανία του να επιχειρεί ένα μεγάλο βήμα στη διεθνή αγορά φαρμάκου με αιχμή μια εισπνευστική συσκευή που είναι μια δική του εφεύρεση, μετά από πολλά χρόνια έρευνας, η πατέντα της οποίας έχει κατοχυρωθεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου και όπως όλα δείχνουν θα διαφοροποιήσουν θεαματικά την τάξη μεγέθους της εταιρείας.
Πολλές οι διακρίσεις για την πρώτη
ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Πολλές οι ερευνητικές ομάδες που βρίσκουν
τις καλύτερες συνθήκες για την προώθηση
των ερευνών τους στις υποδομές του Ερευνητικού –
Πειραματικού Κέντρου της ΕΛΠΕΝ.
Η ΕΛΠΕΝ σε μια περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης είναι ένα παράδειγμα υγιούς οικονομικής και επιχειρηματικής δράσης και ανάπτυξης. Είναι μια πηγή αισιοδοξίας για τις ελληνικές δυνατότητες και ανοίγει νέους ορίζοντες στο χώρο του φαρμάκου. Αυτός ήταν άλλωστε από την αρχή ο στόχος των ιδρυτών της, να δημιουργηθεί «μια ελληνική φαρμακοβιομηχανία ευρωπαϊκών προδιαγραφών». Αυτό είναι κάτι το αδιαμφισβήτητο κι εμείς εδώ στη Θράκη, στον Έβρο και στη Νέα Ορεστιάδα χαιρόμαστε ειλικρινώς και είμαστε δικαιολογημένα υπερήφανοι με τα επιτεύγματα ενός μεγάλου συμπατριώτη μας του κ. Δημήτρη Πενταφράγκα.

Η ΕΛΠΕΝ αναπτύσσεται συνεχώς και η επέκταση
 των εγκαταστάσεών της είναι μια προτεραιότητα.

 Οχτώ χειρουργεία είναι στη διάθεση

 των ερευνητών επιστημόνων













«Στόχος μας ήταν η δημιουργία μιας σύγχρονης

 φαρμακοβιομηχανίας ευρωπαϊκών προδιαγραφών», 
θα μας πει ο ιδρυτής της ΕΛΠΕΝ
 Δημήτρης Πενταφράγκας.




Από την περίοδο των εικαστικών αναζητήσεων του Εβρίτη φαρμακοβιομήχανου






*
*   *


ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΜΕ
ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2005 (τεύχος 4)

1965-2005
Η  ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΕΛΠΕΝ Α.Ε., ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ
Μετά από πολύχρονες έρευνες βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πρόκληση για δυναμική παρουσία στη διεθνή αγορά.

 

 

 Τα φάρμακα που καθιέρωσαν την ΕΛΠΕΝ ως την πρώτη Ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Σαράντα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την ίδρυση της φαρμακοβιομηχανίας, ΕΛΠΕΝ Α.Ε., η οποία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο του φαρμάκου. Κατέχει την πρώτη θέση στην παραγωγή ελληνικού φαρμάκου και με τις σχεδιασμένες επενδύσεις και την εργαστηριακή έρευνα προσβλέπει στην κατάκτηση μεγαλύτερων μεριδίων και την επέκτασή της στη διεθνή αγορά.
Η ίδια η ονομασία της εταιρείας μας διηγείται μια συναρπαστική ιστορία αγάπης και πάθους δυο νέων ανθρώπων που είναι αφοσιωμένη στην επίτευξη, στην υλοποίηση ενός οράματος ζωής και μιας επιχειρηματικής δράσης που στηρίζεται στα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή γεμάτη με προκλήσεις, ευκαιρίες και δοκιμασίες.
Ο συμπατριώτης μας Δημήτρης Πενταφράγκας είναι ένα ακόμη ξεχωριστό πετράδι στο πολύμορφο ανθρώπινο μωσαϊκό και δυναμικό της περιοχής μας που διαπρέπει τέσσερις δεκαετίες σε έναν δύσκολο κλάδο όπως αυτός του ελληνικού φαρμάκου και επαξίως εκπροσωπεί την ελληνική πρόταση και απάντηση. Έστησε με τη συμπαράσταση και αφοσίωση της πολυαγαπημένης συζύγου του, Ελένης, μια πρότυπη βιομηχανία που θα του χαρίσει επιχειρηματική καταξίωση και αναγνώριση.
Εδώ και τρεις δεκαετίες εδρεύει στο Πικέρμι Αττικής. Διαθέτει σύγχρονα εργαστήρια και άρτια εξοπλισμένες μονάδες με τα πλέον εξελιγμένα τεχνολογικά επιτεύγματα που είναι στη διάθεση των ερευνητών της εταιρείας αλλά και των εξωτερικών συνεργατών της. Η εταιρεία έχει δώσει μεγάλο βάρος με την ανάλογη χρηματοδότηση, ώστε να ελπίζει σύντομα στην παραγωγή ενός φαρμάκου που θα επιτρέψει όχι απλώς να διατηρήσει την πρώτη θέση που κατέχει μεταξύ των εγχώριων βιομηχανιών αλλά και να ανοίξει ακόμη περισσότερο το φτερά της στη διεθνή αγορά.
Γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι ότι η ΕΛΠΕΝ κατέχει την δεσπόζουσα θέση μεταξύ των ελληνικών φαρμακευτικών βιομηχανιών κι αυτός ο ρόλος της αναγνωρίζεται από τους ανθρώπους του κλάδου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εκπρόσωπός της στην Ένωση Ελληνικών Φαρμακοβιομηχανιών (Ε.Ε.Φ.) Θεόδωρος Τρύφων, σύζυγος της μοναχοκόρης του Δημήτρη Πενταφράκα, Ζωής, κατέχει επί σειρά ετών στο διοικητικό συμβούλιο της Ε.Ε.Φ. το αξίωμα του προέδρου.
Στην εταιρεία σημαντικές θέσεις ευθύνης έχει αναλάβει η δεύτερη γενεά της οικογένειας που εκπροσωπείται από τους Κωνσταντίνο και Μανώλη, που έχουν τα ονόματα των δύο παππούδων του Κωνσταντίνου Πενταφράγκα και του Μανώλη Μελά, ενώ η τρίτη γενιά που ακολουθεί και είναι ευάριθμη και μεγαλώνει, θα οικοδομήσει το μέλλον της εταιρείας πάνω σε άλλες προϋποθέσεις αξιοποιώντας τη συσσωρευθείσα γνώση και εμπειρία των δύο επιχειρηματικών γενεών μιας επιχειρηματικής οικογενειακής παράδοσης σε έναν από τους πλέον δύσκολους και ανταγωνιστικούς βιομηχανικούς κλάδους. Κι όταν μαθαίνεις ότι το όνομα της εταιρείας είναι η συντομογραφία του ονοματεπωνύμου της πολυαγαπημένης συζύγου του ιδρυτή, της Ελένης Πενταφράγκα, που έφυγε ξαφνικά και πρόωρα, ένα γέννημα θρέμμα της Ορεστιάδας, κόρης του αείμνηστου γιατρού Μανώλη Μελά, ο οποίος κάτω από τις αντίξοες συνθήκες της μεταπολεμικής περιόδου προσέφερε σημαντικότατες υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους του Κυπρίνου και της Επαρχίας Ορεστιάδας, μπορείς να διαισθανθείς πόσο σημαντικοί είναι για τα μέλη της επιχειρηματικής οικογένειας οι συναισθηματικοί και οικογενειακοί δεσμοί, ποιος ο ρόλος του συναισθήματος στις ενέργειές τους και γιατί επιμένουν να επιστρέφουν στις ρίζες τους και να επιζητούν την αναγνώριση και την επιβράβευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα από μια διαρκή προσφορά στον άνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο με την ανάπτυξη και διεύρυνση πρωτοβουλιών ουσιαστικών και αποδεικτικών της κοινωνικής προσφοράς τους.
Πολλοί ήταν οι συμπατριώτες μας που βρήκαν την πρώτη δουλειά στην ΕΛΠΕΝ κι έτσι είχαν την άνεση και με τις καλύτερες προϋποθέσεις να οργανώσουν τη ζωή τους στην Αθήνα όταν μια θέση και μάλιστα σίγουρη και καλά αμειβόμενη δεν ήταν κάτι το αυτονόητο για κάποιον που πρωτοέφτανε στη χαώδη και απρόσωπη Αθήνα. Τότε χρειαζόταν ο γνωστός, ο φίλος, ο συμπατριώτης που θα έδινε χείρα βοηθείας και θα ενίσχυε την ελπίδα ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Οι αναμνήσεις πολλές και τα περιστατικά χαρακτηριστικά μιας περιόδου που όλοι πίστευαν ότι με τα χέρια και τις δυνάμεις τους, με εργατικότητα, φιλοπρόοδο πνεύμα, ήθος και αξιοπρέπεια μπορούν να πάνε μπροστά. Και πήγαν μπροστά και έχουν όλα τα εφόδια για ακόμη μεγαλύτερα άλματα.
Το 1965 είναι η χρονιά ορόσημο για τον τότε φαρμακοποιό Δημήτρη Πενταφράγκα που αποφασίζει την ίδρυση της φαρμακευτικής βιομηχανίας ΕΛΠΕΝ Α.Α.
Το 1972 είναι ένας επίσης μεγάλος σταθμός για την εδραίωση και την ανάπτυξη της βιομηχανίας αφού πλέον αποκτά την ιδιόκτητη παραγωγική μονάδα της.
Σήμερα, 40 χρόνια μετά, το 2005, η βιομηχανία διαθέτει εγκαταστάσεις (παραγωγική μονάδα, εργαστηριακούς χώρους και διοικητικές υπηρεσίες) συνολικού εμβαδού δέκα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Απασχολεί 300 περίπου εργαζόμενους και ο κύκλος των εργασιών της ξεπερνάει τα 20 δισεκατομμύρια δραχμές.
   Ως εκπρόσωπος της ΕΛΠΕΝ Α.Ε. ο κ. Θεόδωρος Τρύφων
συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης 
Ελληνικών Φαρμακοβιομηχανιών (Ε.Ε.Φ.)
 και είναι πρόεδρός της επί έξι συναπτά χρόνια.
Το μέλλον της προοιωνίζεται ακόμη λαμπρότερο. Η σωστή οργάνωση, ο σχεδιασμός και κυρίως οι σημαντικές αλλά και πολύχρονες επιστημονικές εργαστηριακές έρευνες επιτρέπουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για επιχειρηματικά άλματα.
Η ΕΛΠΕΝ Α.Ε. σε μια σημαντική χρονιά για την επιχειρηματική ιστορία της βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πρόκληση. Η πρόσφατη βράβευσή της από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γεώργιο Αλογοσκούφη για μια διεθνή πατέντα της σηματοδοτεί μια νέα φάση ανάπτυξης της εταιρείας. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν και το ευχόμαστε ολόψυχα, τότε μπορούμε να μιλάμε για ένα επιχειρηματικό άλμα που θα αλλάξει άρδην τα μεγέθη και τους προσανατολισμούς της. Για να περπατήσει το νέο φάρμακο θα απαιτηθούν προσλήψεις 200 εργαζομένων!!!
Μακάρι, γιατί αυτό θα σημαίνει ακόμη μεγαλύτερους κύκλους εργασιών, άρα ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια χορηγιών και χρηματοδοτήσεων σε κοινωφελείς δράσεις και σκοπούς. Χρόνια τώρα η ΕΛΠΕΝ υποστηρίζει τον Α.Ο.Ο., τον Δήμο Ορεστιάδας με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το υπαίθριο θέατρο του Άλσους Αδριανουπόλεως, το Θεατρικό Εργαστήρι του Θρακικού Κέντρου Πολιτισμού «ΔΙΟΝΥΣΟΣ». Φιλοσοφία του ιδρυτή της Δημήτρη Πενταφράγκα είναι η απόδοση στο κοινωνικό σύνολο μέρους των κερδών της εταιρείας, η οποία θα πρέπει μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες να δείχνει ένα επιχειρηματικό πρόσωπο με αναπτυγμένη κοινωνική αντίληψη και ευθύνη. Και ομολογουμένως το πράττει με τον πιο σωστό τρόπο.


*
*   *

ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ
ΚΑΙ ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

 


Με έντονη συναισθηματική φόρτιση και συγκίνηση ο Δημήτρης Πενταφράγκας αναφέρεται στα δύσκολα χρόνια της κατοχής και της αντίστασης, στην οποία και ο ίδιος ως «αετόπουλο», λόγω της μικρής ηλικίας του, είχε συμμετοχή ενώ η οικογένειά του πέρασε στιγμές αγωνίας και φόβου για την τύχη των μελών της. Ενεργό ρόλο και ανάμιξη στην αντίσταση είχαν τα δυο μεγαλύτερα αδέλφια του Γιώργος και Νίκος.
«ΑΝΤΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ» στο τεύχος 30 (Δεκέμβριος 2007) γράφαμε τα εξής :

ΕΦΥΓΕ Ο ΕΒΡΙΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΝΤΑΦΡΑΓΚΑΣ
Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Γεώργιος Πενταφράγκας έχοντας διαγράψει μια μακρά δημιουργική κοινωνική και επιχειρηματική διαδρομή.
Όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Τάκη Τσονίδη «Η ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΜΑΣ», «είχε γεννηθεί το 1925 στο Φυλάκιο Ορεστιάδας. Οι γονείς του Κωνσταντίνος και Ζωή Πενταφράγκα κατάγονταν από την Αδριανούπολη.
»Κατά τη διάρκεια της κατοχής ήταν διερμηνέας στους Γερμανούς κι από αυτή τη θέση βοήθησε πάρα πολύ τους καταδιωκόμενους και έδωσε πολύτιμες πληροφορίες στο προξενείο Αδριανουπόλεως μέσω της οργάνωσης πληροφοριοδοτών που δρούσε στην Ορεστιάδα. Μέσω του γιατρού Εμμανουήλ Ρήγα έστειλε πολλές χρήσιμες πληροφορίες στο ελληνικό προξενείο. Στα μάτια του κόσμου φαινόταν ως συνεργάτης των Γερμανών, γι’  αυτό και πολλοί δεν τον έβλεπαν με καλό μάτι. Όταν όμως κάτι μυρίστηκαν οι Γερμανοί και αναγκάστηκε να φύγει στο βουνό, τότε  κατάλαβαν οι πολλοί τι πατριώτης ήταν ο Πενταφράγκας και τι ρόλο έπαιζε.
»Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και άρχισε να ασχολείται με την εμπορία φαρμάκων και αργότερα με την φαρμακοβιομηχανία.
»Το 1974 στο Καματερό Αττικής ίδρυσε την φαρμακοβιομηχανία REMADINA».

Μέσα στο αυτοκίνητο ο Γεώργιος Πενταφράγκας,
 διερμηνέας των Γερμανών, με το καλπάκι
ο Κωνσταντίνος Ντένης που σκοτώθηκε
σε ενέδρα από τους αντάρτες,
έξω από το Σάκκο
(ΤΑΚΗΣ ΧΡ. ΤΣΟΝΙΔΗΣ «Η ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΜΑΣ»)
Για το θέμα των διερμηνέων οι δυο στρατιωτικοί διοικητές των ταγμάτων τους ΕΛΑΣ ΕΒΡΟΥ Λεωνίδας Τερζούδης (Μίλτος) και Φώτης Βλάχος (Φοίβος) στο βιβλίο τους «Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ –ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΝ» επισημαίνουν τα ακόλουθα :
«Η Γερμανική Διοίκηση χρησιμοποιούσε σαν διερμηνείς Γερμανούς που γνώριζαν άριστα την ελληνική γλώσσα και Έλληνες που ήξεραν γερμανικά.
»Μερικοί από τους τελευταίους κατάντησαν ο φόβος των κατοίκων. Υπήρχαν όμως και δυο τιμητικές διακρίσεις. Ο Γιώργος Πενταφράγκας, από την Ορεστιάδα, που ήταν οργανωμένος στο ΕΑΜ, ήταν το μάτι της Εθνικής Αντίστασης στο άντρο των Γερμανών. Με ξεχωριστή σύνδεση, έδινε πολύτιμες πληροφορίες, προστάτευε αγωνιστές και όταν κινδύνευσε ν’ αποκαλυφθεί προσχώρησε στον ΕΛΑΣ».

*
*   *

Ενάμιση χρόνο πριν είχε φύγει από τη ζωή ο δεύτερος από τα αδέλφια ο Νίκος Πενταφράγκας. Έτσι είχαμε αποχαιρετίσει τον αγαπητό Νίκο Πενταφράγκα στο τεύχος 18 (Νοέμβριος 2006):
ΑΝΤΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ
ΕΦΥΓΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΕΝΤΑΦΡΑΓΚΑΣ
ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕΛΗ
ΤΗΣ ΕΒΡΙΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
 Έφυγε πριν μερικούς μήνες ο Νίκος Πενταφράγκας ένα από τα δραστήρια μέλη τους Εβρίτικης παροικίας της Αθήνας. Για πολλά χρόνια το ταξιδιωτικό πρακτορείο του επί της Οδού Πειραιώς, λίγο κάτω από την Πλατεία Ομονοίας, ήταν ένα σταθερό σημείο συνάντησης και επικοινωνίας των Εβριτών. Ήταν ένας κόμβος ενημέρωσης και πληροφόρησης. Εκεί έφταναν τα νέα από τον Έβρο σε καθημερινή βάση. Ο κάθε επισκέπτης έφερνε τα δικά του νέα κι έπαιρνε τις πληροφορίες των άλλων για να τις μεταφέρει σε ένα ευρύτερο κύκλο συμπατριωτών. Ο Νίκος Πενταφράγκας για δεκαετίες δραστηριοποιήθηκε στα σωματεία της Εβρίτικης εσωτερικής διασποράς. Στο Σύλλογο καταγόμενων εκ του νομού Έβρου «Ο ΕΒΡΟΣ». Στο Σύλλογο Ορεστιαδιτών. Στην Πανθρακική Ομοσπονδία Νότιας Ελλάδας. Διατηρούσε τους δεσμούς του με την Ορεστιάδα, τους φίλους και τους γνωστούς του ενώ με την πρώτη ευκαιρία ερχόταν για επίσκεψη στον γενέθλιο τόπο για να φουντώσουν οι θύμησες για τις κοινές εμπειρίες και βιώματα σε δύσκολους καιρούς. Όλοι όσοι τον γνώρισαν, διέκριναν ένα άνθρωπο συνδεδεμένο με τη γενέτειρα και τους ανθρώπους της, στους οποίους εκδήλωσε με κάθε τρόπο τη βοήθεια και την υποστήριξή του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Αττικής που τον σκέπασε για να τον κρατήσει εκεί για πάντα.
  
*
*   *

ΜΙΑ ΕΙΣΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΤΕΝΤΑ,
ΑΝΟΙΓΕΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ
ΤΗΣ ΕΛΠΕΝ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ

Τι είναι η εισπνευστική συσκευή ή καλύτερα οι δυο συσκευές εισπνεόμενων φαρμάκων υπό τη μορφή κόνεως. Το ένα φάρμακο είναι βρογχοδιασταλτικό και το άλλο είναι κορτιζόνη. Οι συσκευές διαφέρουν από όλες τις άλλες και αποτελούν παγκόσμια πατέντα, για την οποία τιμήθηκε ο εφευρέτης τους που τυχαίνει να είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας ΕΛΠΕΝ. Πρόκειται για έναν σεμνό εργάτη της επιστήμης που δεν αποσκοπούσε με την ίδρυση της φαρμακοβιομηχανίας μόνο στο κέρδος αλλά και στην προώθηση της έρευνας αλλά και πρωτοποριακών μεθόδων θεραπείας των παθήσεων των πνευμόνων. Οι συσκευές είναι απλές μεν στη σύλληψη κι έτσι απλές στη χρησιμοποίησή τους καθώς απευθύνονται σε όλα τα ηλικιακά στρώματα και είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν με την ίδια ευκολία (γέροντες, άτομα με ειδικές παθήσεις). Ήδη ο εφευρέτης έχει επινοήσει τον τρόπο απλούστευσης και της μετατροπής των δυο συσκευών σε μια. Ο εφευρέτης –ερευνητής έχει σκοπό της ζωής του να χρησιμοποιήσει τη συσκευή αυτή για πρωτοποριακές θεραπείες άλλων παθήσεων όπως διαβήτη, ορισμένων μορφών καρκίνου των πνευμόνων που κρίνονται ανεγχείρητοι ή χειρουργικά απροσπέλαστοι. Κυρίως είναι για το βρογχικό άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

 



Η πατέντα της εισπνευστικής συσκευής κατοχυρώθηκε σε όλες τις χώρες –μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), στην Αυστραλία, στην Αλγερία και στις Φιλιππίνες.





Με πάθος που εκπλήσσει μας παρουσιάζει
τον τρόπο λειτουργίας της εισπνευστικής συσκευής

Οι δυο εισπνευστικές συσκευές

Οι δυο εισπνευστικές συσκευές ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο
 για την πρώτη ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

*
*   *
 Ο ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ



Ένα πιάνο με ουρά ήταν η τελευταία δωρεά του Δημήτρη Πενταφράγκα προς τον Δήμο Ορεστιάδας. Χωρίς αυτό θα ήταν αδύνατη η πραγματοποίηση της συναυλίας της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πανεπιστημίου Αδριανούπολης που ήταν μια από τις καλύτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού για την πόλη της Νέας Ορεστιάδας.
*
*   *



Σήμερα σ’ έναν χώρο ιδιαίτερου συμβολισμού που είναι ταυτισμένος με τις μνήμες των ιδρυτών της Νέας Ορεστιάδας, καλό είναι να θυμηθούμε και να αναγνωρίσουμε τη θετική δράση συμπολιτών και συμπατριωτών μας, στους οποίους χρωστάμε αυτόν τον όμορφο χώρο που κάθε καλοκαίρι γίνεται το επίκεντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης της Νέας Ορεστιάδας και της ευρύτερης περιοχής του Βορείου Έβρου. Η εικόνα πριν δεκαπέντε χρόνια ήταν εντελώς διαφορετική. Ήταν μια εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής. Για να φτάσουμε σ’ αυτή τη σημερινή εικόνα της ζωής και του πολιτισμού, χρειάστηκε η εμπνευσμένη δράση και πρωτοβουλία των συμπολιτών. Το 1994 ήταν που άρχισε ο αγαπητός φίλος γιατρός Θανάσης Απότας να απευθύνεται στους τοπικούς φορείς και να γίνει ο καταλύτης της δημιουργίας του υπαίθριου δημοτικού θεάτρου. Με τη δική του επιμονή προχώρησε η συνεργασία με τον δήμο Ορεστιάδας και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης Έβρου για την ένταξη του έργου στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά μέσα. Δεν ήταν όμως επαρκή για την ολοκλήρωση του έργου. Τότε ήταν που ήλθε η γενναιόδωρη χρηματοδότηση από τον συμπατριώτη μας Εβρίτη φαρμακοβιομήχανο, τον ιδρυτή της πρώτης ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, που ήταν καθοριστική για την περαίωση των εργασιών και την απόδοση ενός λειτουργικού χώρου στους κατοίκους της πόλης. Έτσι, πριν μερικές μέρες εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν τη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πανεπιστημίου της Αδριανούπολης, αφού για την πραγματοποίησή της ήταν αναγκαία η ύπαρξη ενός πιάνου με ουρά, το οποίο απόκτησε σε χρόνο ρεκόρ η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας μετά από χρηματοδότηση του κ. Δημήτρη Πενταφράγκα. Αυτό έχει συμβεί πολλές φορές κατά το παρελθόν και στις προθέσεις του είναι να συνεχίσει να προσφέρει στη γενέτειρά του.
Από παλιά υπάρχει εκφρασμένη η βούλησή του για την προώθηση ενός εγχειρήματος που θα αφορά τις δυο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, ως ένα επιδεικτικό και θετικό παράδειγμα ειρηνικής συνεργασίας. Οι μέχρι τώρα οικονομικές ενισχύσεις σε φορείς και δράσεις στη Νέα Ορεστιάδα ξεπερνάνε κατά πολύ το 1.200.000 ευρώ. Δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο παρόμοιας προσφοράς προς την πόλη της Νέας Ορεστιάδας. Ο Δημήτρης Πενταφράγκας είναι ένα ξεχωριστό παράδειγμα για ένα ακόμη πολύ σοβαρό λόγο. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια είχαμε να δούμε έναν Θρακιώτη επιχειρηματία αυτού του μεγέθους που δραστηριοποιείται εντός και εκτός των εθνικών συνόρων. Απευθύνομαι προς τη δημοτική αρχή και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ορεστιάδας και τους προτείνω να συζητήσουν σε μια από τις συνεδριάσεις τους το θέμα της ανακήρυξης του Δημήτρη Πενταφράγκα ως ευεργέτη της Νέας Ορεστιάδας. Δεν ξέρω πόσο ανάγκη το έχει ο ίδιος. Ένα είναι βέβαιο ότι το έχουμε ανάγκη εμείς οι ίδιοι. Γιατί πρέπει να έχουμε το ήθος και το μεγαλείο να αναγνωρίζουμε την αξιοσύνη και την προσφορά των συμπατριωτών μας. Είναι ένας στοιχειώδης κώδικας, ένας δεσμός τοπικής αλληλεγγύης, επικοινωνίας, στήριξης και δημιουργίας αξιών, προτύπων και πολιτισμού. Κι αυτό ήταν κάτι που μας χαρακτηρίζει, θα πρέπει να μας χαρακτηρίζει τώρα και στο μέλλον







Πρότασή μας προς τη δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας είναι η ανακήρυξη του κ. Δημήτρη Πενταφράγκα σε ευεργέτη της πόλης της Νέας Ορεστιάδας.








ΒΟΡΕΑΣ, Τεύχος 50, 
Αύγουστος 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου