Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΑ ΑΛΕΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ             ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ 

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ.















Το πολύ ενδιαφέρον άρθρο της κ. Φωτεινής Τομαή, προϊσταμένης της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών, για τον Ελληνο-Αμερικανό πράκτορα της ΟSS (Γραφείου Στρατηγικών Υπηρεσιών), πρόδρομου της CIA, Αλέκου Γεωργιάδη στον Έβρο κατά τη διάρκεια της κατοχής, το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου –Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2006, ήταν μια καλή ευκαιρία να προσφύγουμε σε τοπικές πηγές για να φωτίσουμε κι εμείς από την πλευρά μας ένα κεφάλαιο δραστηριοτήτων και κινήσεων των μυστικών υπηρεσιών που πάνω στον αγώνα και τη δίψα για την απελευθέρωση του λαού μας από τους κατακτητές ύφαιναν ένα πολυπλόκαμο ιστό που μπορούσε να κινήσει πολλά αναλώσιμα πιόνια στη σκακιέρα των γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών συμφερόντων των χωρών τους. Αυτή την αποστολή μπορούσαν να φέρουν σε πέρας άνθρωποι με ιδιαίτερες ικανότητες, οι οποίοι συνήθως αγνοούσαν τις προτεραιότητας του κεντρικού σχεδιασμού των υπηρεσιών τους. Αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα είναι ότι ο Ελληνο-Αμερικανός Αλέκος Γεωργιάδης ήταν ένα από τα προικισμένα στελέχη της υπηρεσίας του. 
Ένα μοναδικό ντοκουμέντο για το κίνημα της
 Εθνικής Αντίστασης στον Έβρο, το δίτομο
έργο του Βαγγέλη Κασάπη- Κρίτωνα
Ένας από τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου ο Βαγγέλης Κασάπης (Κρίτων) στο βιβλίο του –ντοκουμέντο για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού μας στον Έβρο με τίτλο «ΣΤΟΝ ΚΟΡΦΟ ΤΗΣ ΓΚΥΜΠΡΕΝΑΣ (χρονικό της εθνικής αντίστασης στον Έβρο)» μας δίνει πολλές και χρήσιμες πληροφορίες κι ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη δράση του Αλέκου Γεωργιάδη. Ζωηρή παραμένει ακόμη η ανάμνηση του Αλέκου σε όσους έζησαν και κυρίως συμμετείχαν στα γεγονότα εκείνης της ιστορικής εποχής. Ένας από αυτούς ο κυρ-Παναγιώτης Γοδόσης που μας μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον χαρακτήρα του λέγοντας ότι ήταν «ένα ανοιχτό και φιλελεύθερο μυαλό».

















Τον Οκτώβριο του 1944, 154 συνεργάτες του προξενείου Αδριανουπόλεως
και βοηθοί αυτών 6 Ορεστιαδίτες και 148 Βυσσιώτες
 έφυγαν στην Τουρκία.
Ορεστιαδίτες, ήταν : Γεώργιος Μητολίδης, Νικόλαος Πενταφράγκας, Αθανάσιος Τσονίδης, 
Τάκης Τσονίδης και Πασχάλης Μητολίδης



Σ’ αυτή τη φωτογραφία –ντοκουμέντο ο Αλέκος Γεωργιάδης 
είναι στο κέντρο όρθιος μαζί με τους συνεργάτες του
 Μανώλη Μαυρή, Χάσκα Νικόλαο, Άγις
Μας τη χάρισε ο κυρ-Παναγιώτης Γοδόσης που έζησε
 τα γεγονότα εκείνης της περιόδου και χαρακτήρισε 
τον Ελληνο-Αμερικανό πράκτορα 
ως ένα «ανοικτό και φιλελεύθερο μυαλό».








Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τη δράση του στον Έβρο από την κ. Φωτεινή Τομαή -προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών.


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ
 

  










* * *

 
* * *
 

 

 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου